Правителството е изготвило програма за ваксинация на възрастните хора над

...
Правителството е изготвило програма за ваксинация на възрастните хора над
Коментари Харесай

Държавата с програма за имунизация срещу грип на пенсионерите

Правителството е изготвило стратегия за имунизация на възрастните хора над 65 години. Това заяви в изявление за БНР заместник-председателят на здравната комисия в Народно събрание доктор Лъчезар Иванов. „ Това е стратегия, която ще влезе в действие от идната година. Това е самодейност на Министерството на здравеопазването и НЗОК. Тази стратегия няма да бъде наложителна, само че на възрастните хора, които са предразположени към болести и са с тежки хронични болести, ще им бъде препоръчана такава ваксина “, изясни той.

Д-р Иванов беше безапелационен, че лекуването на грип не би трябвало да стартира с антибиотик: „ Изключително неправилно е тази форма на самолечение, която е придобила необятно разпространяване. Моят съвет е първо заболелите да се извърнат към персоналния си доктор. Грипът се развива извънредно бързо. Ако са минали повече от 72 часа, държанието му е едно, в случай че е в първите 20 часа, държанието е напълно друго, само че никога не се стартира с антибиотик ".

Заместник-председателят на здравната комисия в Народно събрание уточни, че най-ефективният метод за битка с грипа са имунизациите: „ Нашата страна изостава в предварителната защита на грипа и тежките затруднения от грипа. Ние се намираме на последно място в Европа по брой ваксинирани. На 100 души са ваксинирани 2,4. Най-правилното държание е преди грипна зараза да бъдат взети ограничения. Става въпрос за имунизация на най-незащитените в обществото – възрастните над 65 години и децата “.

Председателят на Българското съдружие по новаторска медицина доктор Валери Цеков също счита, че имунизациите са всеобщото средство за предотвратяване от грипа:

„ Ние продължаваме да разчитаме на антивирусните препарати и на имунизациите като средства, с които да се борим против сезонния грип. От 1999 година до в този момент имаме разполагаем същите препарати, които са открити тогава против вирусите – „ Тамифлу “ и „ Реленца “. Това са препарати, които се предлагат за лекуване на грипа в началните етапи. Иначе продължаваме и с днешна дата да считаме, че имунизацията против сезонен грип е това, което може да ни защищити най-ефективно от болестта “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР