Правителството е длъжно да наложи таван на цените на редица

...
Правителството е длъжно да наложи таван на цените на редица
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Правителството да наложи таван на цените на стоки от първа необходимост

Правителството е длъжно да наложи таван на цените на редица артикули от първа нужда – на слънчогледа, на олиото, на брашното, на хляба, да вземем за пример. Спекулата е неморална в условия на война, може да бъде наречена мародерство. Това сподели пред БНР икономическият консултант на КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова.

Тя уточни, че в Турция Данък добавена стойност върху стоките от първа нужда е понижено от 8% на 1%.

„ Българските ръководещи отхвърлят да приложат тези ограничения. И част от организациите, които би трябвало да се грижат за най-уязвимите български жители, също се опълчват на тази мярка с аргумента дали това Данък добавена стойност няма да остане в бизнеса. Но това е въпрос на надзор “, изясни тя.

Григорова добави, че има „ едно пожелателно мислене от страна на европейските политически елити за газа, които се пробват да се самоубедят, че е допустимо да променим географията си, че да получим газ от другаде “.

„ Преговорите за пазаруване на газ, на ток, на съществени енергоносители, дълготрайни контракти не се организират като да отидем в магазина и да си купим самун – „ давам ти парите, даваш ми хляба “. Това са дълготрайни договаряния. Финалът на тези диалози е нерешителен. Несигурен е и в случай че се води единствено от българската държавно управление. Част от ръководещите са неопитни или такива, които ясно показват вражески връзки с страната, от която желаят да купуват газ. Това се отразява върху изискванията в дълготрайните контракти “, разяснява тя.

Тя разяснява и войната в Украйна.

„ Една война в никакъв случай не е добра. Следим от години обстановката там, по тази причина не можем да се учудваме от напрежението, което съществува. Прави усещане всеобщата и постоянна акция, която следва едни и същи послания. Ясно е, че една война е придружена от забележителна дезинформационна акция. Би трябвало да се опитваме да поглеждаме през пропагандата и на двете страни. “, разяснява още Григорова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР