Правителството днес прекрати процедурата за определяне на концесионер на Летище

...
Правителството днес прекрати процедурата за определяне на концесионер на Летище
Коментари Харесай

Пандемията провали концесията на Летище Пловдив

Правителството през днешния ден приключи процедурата за установяване на концесионер на Летище " Пловдив ", открита на 28 февруари 2020 година

Съгласно Закона за концесиите процедурата се приключва, защото до крайния период, 23 февруари 2021 година, не е подадено нито едно заявление и оферта, както и няма постъпило искане за удължение на избрания период, оповестиха от пресслужбата на служебния кабинет.

В известието се споделя още, че ще бъде осъществен самостоятелен разбор по отношение на целесъобразността и опциите за разкриване на нова процедура за възлагане на концесия, като се вземат поради трендовете за развиването и възобновяване на авиационната промишленост в резултат на пандемията от COVID-19.

Преди седмица служебният министър на превоза Георги Тодоров сподели, че ще приключи процедурата за концесия на летище " Пловдив " - по към този момент горепосочените аргументи. На 10 юни министърът сподели, че " няма заинтригувани претенденти, тъй като от една страна договорката не е задоволително атрактивна, а от друга въздържанието на бизнеса е в резултат на пандемията ".

Европейските летища са се върнали до трафика от 1995 година. Никой бранш не може да понесе подобен потрес, сподели преди няколко месеца генералният шеф на Международния съвет на летищата (ACI Europe) Оливие Жанковек. Най-тежко са потърпевши летищата в Европейски Съюз и техният трафик се е свил със 73 на 100 за една година.

" Трябва да преценим, по кое време ще се разсъни авиационният пазар, тъй като там провалите са доста тежки както върху летищата, по този начин и върху авиационните оператори, а също и върху РВД ", разяснява Тодоров.

Предишният конкурс за концесия на аеропорта също се провали, откакто определената китайска компания HNA Group се отхвърли, а Министерството на превоза не подписа контракт с класирания на второ място консорциум от " Тракия икономическа зона " и ПИМК.

Явно обаче от " Тракия икономическа зона " резервират интереса си, тъй като в този момент декларират, че са подготвени да употребяват Летище " Пловдив ", откъдето да изнасят продукцията си. По-рано тази година от Зоната оповестиха, че се водят диалози сред огромни производители от автомобилната промишленост, интернационалните карго оператори и управлението на аеропорта.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР