Правителството даде съгласие на Управляващия орган на Оперативна програма за

...
Правителството даде съгласие на Управляващия орган на Оперативна програма за
Коментари Харесай

50 хил. ваучера за храна за украински бежанци

Правителството даде единодушие на Управляващия орган на Оперативна стратегия за храни и/или главно материално подкрепяне (2014-2020 г.) да подписва контракти за даване на безплатна финансова помощ в размер до 3,93% над избрания й бюджет.

По този метод програмата ще разполага с спомагателни 11 000 000 лева, които ще бъдат обезпечени по самодейността на Европейския съюз REACT-EU за 2022 година

Финансовият запас ще се употребява за дейности в поддръжка на украински жители, получили краткотрайна протекция в България.

Предвижда се до края на 2022 година посредством структурите на Агенцията за обществено подкрепяне за тях да бъдат обезпечени към 50 000 ваучера за закупуване на храна и артикули от първа нужда.

Осигуряването на спомагателни средства ще даде опция и за удължение на мярката за даване на топъл обяд до 31 юли 2022 година

Към момента по нея 189 общини дават чорба, главно ядене, самун и един път седмично десерт на над 53 000 души в потребност.

За даването на обществената услуга ще могат да аплайват и общини, които все още нямат подписан контракт по програмата.

Очакванията са, че по този метод ще бъде обезпечен топъл обяд в допълнение за към 20 000 души.

Такова право ще получат и нуждаещи се от поддръжка украински жители с право на краткотрайна протекция.

С друго решение държавното управление разпореди на „ БДЖ-Пътнически транспорти “ ЕООД да прави безвъзмезден транспорт на украински жители под краткотрайна протекция, след първичната фаза на приемане и настаняване.

Транспортната услуга ще се реализира с железопътен и автобусен превоз на територията на Република България до избраните обитаеми места на пребиваване.

С решение на Министерския съвет са утвърдени средства на стойност 5 000 000 лева от бюджета на Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ за основаването на специфична предпочитана ос в границите на програмата. Средствата ще се употребяват за разноски по разселване и вътрешен превоз на лицата под краткотрайна протекция, след първичната фаза на приемане и настаняване.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР