Правителството да представи бърз план за действие в сферата на

...
Правителството да представи бърз план за действие в сферата на
Коментари Харесай

Демократична България: Правителството да представи бърз план за действие в сферата на културата |

Правителството да показа бърз проект за деяние в областта на културата. 

За това упорства в своя позиция Демократична България. Планът би трябвало да има един-единствен приоритет: основаване на ексклузивен фонд за подкрепяне на културни дейци, културни институти и организации, настояват от Демократична България. 

В позицията им се споделя: 

Културният бранш беше един от най-тежко засегнатите в невижданата рецесия, в която се намираме. Огромни проблеми стоят пред всички художествени и културни прояви, всички културни промишлености, прекратили активността си. Особено тежко е ситуацията на самоосигуряващите се актьори и културни оператори, които не получават заплати в държавни културни институти и на процедура нямат сега никакви доходи; загубите единствено в тази сфера до момента възлизат от 7 до 15 милиона лв..

Политиката на държавното управление на ГЕРБ и коалиция, както постоянно е безредна и вървяща след събитията. След като министър Горанов сподели, че изобщо не схваща казуса и надменно назова самоосигуряващите се „ обществено изолирани маргинали “, министър Банов отбрани несмело българската просвета и даде обещание „ екшън проект “ и преструктуриране на фондове. Той обаче обвърза това с някаква неразбираема бъдеща среща на министрите на културата в Европейска комисия, намеквайки, че подпомагането ще разчита основно на европейски средства. 

Демократична България не приема сходни безотговорни фалшификати на културна политика и упорства държавното управление да показа бърз проект за деяние в областта на културата.

В незабавната му част той би трябвало да има един-единствен приоритет: основаване на ексклузивен фонд (emeregency fund) за подкрепяне на културни дейци, културни институти и организации.

Предлагаме Фондът да има две секции: 

Първата със задача да обезпечи структурна поддръжка на институции и организации по ясни критерии, тъй че те да могат да задържат и опазят своя експертен и учредителен потенциал.

Втората секция на фонда би трябвало да отпуска самостоятелни помощи и стипендии, които да оказват помощ на създатели и актьори да преживеят рецесията. Той би трябвало да запази човешкия капитал, гения и експертизата в региона на културата.
Към незабавните ограничения съгласно нас спадат още: оповестяване на 2020 година за нулева година за държавните културни институти и образуване на новите им делегирани бюджети за 2021 въз основата приходите им от предходната, 2019 година Демократична България към този момент е предложила и спомагателни ограничения: отсрочване на заплащанията на всички налози, осигуровки и други отговорности на засегнатите от рецесията културни дейци за най-малко три месеца, обезпечаване на държавни гаранции за към този момент отпуснати банкови заеми за засегнатите от рецесията фирми; отсрочване на вноските по лихви и главница и прочие Всички тези ограничения би трябвало да обиден както работещите в държавни културни институти, по този начин и самоосигуряващите се създатели.

Смятаме, че този миг на пандемия и рецесия открива и положителни благоприятни условия за културни политики с по-далечен прицел; в различен документ предлагаме следните дълготрайни цели на културните политики в интервала на излизане от рецесията: 

Дигитално осъществяване и цифрово разпространяване на културни артикули. Дигитализиране на културното завещание по създадени държавни стандарти. Използване на цялостния потенциал на обичайните електронни медии, радио и телевизия, нови културни стратегии. Развитие цифровия потенциал на локални културни организации, децентрализация посредством цифров достъп и разпространяване.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР