Правителството Байдън“ ще изпрати за пръв път на Украйна бронебойни

...
Правителството Байдън“ ще изпрати за пръв път на Украйна бронебойни
Коментари Харесай

САЩ може за пръв път да изпратят снаряди с обеднен уран на Украйна

Правителството „ Байдън “ ще изпрати за пръв път на Украйна бронебойни снаряди с обеднен уран, съобщи Ройтерс, като се базира на формален документ и свои източници в Съединени американски щати.

Снарядите, които могат да оказват помощ за унищожаването на съветските танкове, са част от нов пакет военна помощ, който се чака да бъде разгласен идната седмица. С мунициите могат да стрелят и американските танкове „ Ейбрамс “, които Украйна се чака да получи в идните седмици, сподели добре информиран източник.

Един от събеседниците на Ройтерс съобщи, че новият пакет ще бъде на стойност сред 240 и 375 милиона $, според от това какво ще включва.

Стойността и наличието на помощта към момента се доуточняват, споделиха източниците. Белият дом към този момент не е дал отговор на питане за коментар.

Въпреки че Англия по-рано тази година изпрати на Украйна муниции с обеднен уран, за Съединени американски щати това ще бъде първо даване на Киев на сходни снаряди и евентуално ще провокира разногласия, отбелязва Ройтерс. Ако стане факт, това деяние ще последва решението на държавното управление „ Байдън “ да обезпечи на Украйна касетъчни бомби макар опасенията от заплахата от сходни оръжия за мирното население.

Използването на муниции с обеднен уран е предмет на яростни разногласия. Техни съперници като Международната коалиция за възбрана на оръжията с уран считат, че те крият риск за здравето при усвояване или поемане на прахуляк от обеднен уран, в това число от насърчаване на ракови болести и вродени малформации при бебета.

Вторичен артикул при обогатяването на урана, обедненият уран се употребява в муниции, тъй като извънредно огромната му компактност дава на снарядите опция да пробиват ризница и да се самозапалват, предизвиквайки горящ облак от прахуляк и метал.

Макар и радиоактивен, той е по-малко подобен в съпоставяне със срещащия се в естествена среда уран, макар че от време на време може да мине много време, до момента в който частиците му се разградят изцяло.

Съединени американски щати използваха муниции с обеднен уран в огромни количества във войните в Залива през 1990 и 2003 година и при бомбардировките над някогашна Югославия през 1999 година

Ядреният регулатор на Организация на обединените нации, Международната организация за атомна сила, уточни, че съгласно проучванията ѝ в някогашна Югославия, Кувейт, Ирак и Ливан „ съществуването на разпилян в околната среда обеднен уран не съставлява радиационна опасност за популацията на засегнатите региони “.

Въпреки това радиактивният материал може да добави още едно предизвикателство към голямото начинание, което следва на Украйна след войната - да почисти територията си. Част от нея към този момент е осеяна с неизбухнали касетъчни бомби и други муниции и със стотици хиляди противопехотни мини.

Вестник „ Уолстрийт джърнъл “ написа в средата на юни, че Съединени американски щати обмислят да изпратят на Украйна снаряди с обеднен уран.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР