Правителство все още е възможно и ние ще положим усилия

...
Правителство все още е възможно и ние ще положим усилия
Коментари Харесай

Вигенин: Разговорите по третия мандат трябва да са за приоритети, които обединяват

„ Правителство към момента е допустимо и ние ще поставим старания – било като мандатоносители, било като партия, която би разговаряла, при избрани условия, с носителя на третия мандат. “ Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в предаването „ Неделя 150 “ на БНР.
По неговите думи методът на левицата ще зависи от това при кого ще отиде третият мандат и акцентира, че има решение на Националния съвет на партията държавно управление с мандата на Движение за права и свободи и „ Възраждане “ да не се поддържа.
„ Ясно е, че в случай че се продължава със същия метод, резултатът ще бъде същият, т.е. държавно управление няма да има, в случай че продължим по същия метод да вършим нещата както с първия и втория мандат. Трябва да бъдем по-иновативни, където и да отиде мандатът. Трябва да се търсят някакви други стъпки, които да доведат до опцията да се сътвори държавно управление, каквото желание оповестиха, че имат всички без една групировка в този парламент “, сподели Вигенин, като означи, че държавно управление непременно също не е добра алтернатива.
Той уточни една от аргументите Българска социалистическа партия да не поддържат декларацията на „ Продължаваме промяната “ е, че тя се е фокусирала върху неща, които очевидно разделят. 
„ Освен тези съмнения във връзка с самата декларация, и като метод за образуване на държавно управление - както те оповестиха държавно управление на малцинството, такова държавно управление не е функциониращо. То незабавно става пленник на инцидентни болшинства и не може да води съответна политика “, добави Вигенин.
Според него фокусът би трябвало да е върху най-спешните и най-важните неща – тези, които сплотяват. „ Такива са Планът за възобновяване и резистентност, обществените въпроси, за решаването на които има потребност от нов бюджет за 2023 година, ограниченията в поддръжка на бизнеса и ред други неща, към които ние нямаме кой знае какви разногласия “, уточни той.
Социалистът акцентира, че към момента нищо не се е отхвърлило като алтернатива за третия мандат, с цел да не се затвори опцията за открит и отворен диалог, с цел да се види кой къде стои и да се преценяват къде са пресечните точки.
„ Не сме ревизирали позицията си по отношение на ГЕРБ, а и самите ГЕРБ не демонстрират някакво осъзнаване, че са създали нещо неверно в годините си на ръководство. Нашите подозрения остават и това беше повода даже да не приказваме за някаква поддръжка за първия мандат “, разяснява още заместник-председателят на Българска социалистическа партия.
По неговите думи е ясно, че в този парламент не може да се сформира стабилно държавно управление, което да изкара цялостен мандат, само че има шансове да се случи нещо друго. „ Ако като парламент можем да работим със служебно държавно управление, назначено от някой различен, за какво да не можем да го вършим и с държавно управление, което ние сме избрали? В тази посока на размишление бихме могли да създадем нещо свястно “, счита Кристиан Вигенин. 
„ Логичният излаз е необятно парламентарно подкрепено държавно управление, което главно зависи от първите две обединения, защото по-малките обединения не могат да обезпечат нужното болшинство. Ако те към днешна дата клонят по-скоро към избори, никакъв трети мандатоносител не може да спре този развой “, сподели още той и добави, че си коства политическите водачи да приказват със своите гласоподаватели по отношение на потребността за превъзмогване на „ цъкащата бомба “, каквато е сривът на доверието в Народното събрание и политическата система като цяло, в случай че нещата продължат по същия метод.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР