Правителство, в което е наличен такъв разнобой, просто не е

...
Правителство, в което е наличен такъв разнобой, просто не е
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Заявките на Русия пак показаха разнобой в кабинета „Петков“, ще има оправдания

Правителство, в което е разполагаем подобен разнобой, просто не е държавно управление
От профила във Facebook на Димитър Стоянов

Двама настоящи министри от кабинета застанаха на противоположната на премиера Кирил Петков позиция, която той през вчерашния ден изрече пред народните представители във връзка поръчките на Русия по отношение на България и НАТО.

Министърът на защитата Стефан Янев уточни, че „ този вид изказвания се вършат регулярно и не би трябвало да бъдем толкоз чувствителни “, визирайки изказването на външния министър на Русия Сергей Лавров през вчерашния ден.

Днес Корнелия Нинова, заместител министър-председател и министър на стопанската система на промишлеността, прикани сътрудниците от обединението да се придържат към съдружното съглашение в частта му за връзките с Руската федерация. Там ръководещата коалиция (включително и " евроатлантиците " от ДБ) буквално е копирала мнението на Българска социалистическа партия по отношение на Русия, което приказва типичните общи приказки за " възобновяване на разговор ", " съдействие ", " насърчаване на равноправни връзки ", без да визира тематиката какво би последвало от някаква възможна ескалация.

Преди време бях декларирал какъв брой рисково за България ще е държавното управление да не може да приказва в един глас и да има единна позиция точно във връзка с външната политика. И това се случва за следващ път при кабинета " Петков ". Виждаме една позиция, която е изказана от министър-председателя Кирил Петков, виждаме напълно разнообразни позиции, изказани от негов заместител и от негов министър.

Много евентуално е още веднъж да последва оправданието, че това е " персонално мнение " и не визира държавното управление.

Но това е следващ образец за разнобой на кардинална основа. И държавно управление, в което е разполагаем подобен разнобой, просто не е държавно управление.

То е краткотрайна група по ползи на хора, които са се събрали да разделят едни постове и едни пари. И да отидат на избори щом мине първият цикъл от публични поръчки и възвръщат положителните остарели обичаи на Българска социалистическа партия в тази област по линия на " Батко и братко ".

От всичко това губи само България. Кирил Петков говореше в Народното събрание, че в някакви диалози в Брюксел (по негови думи май частни разговори), някакви сътрудници му благодарили, че към този момент България е " предвидим сътрудник ".

Какво може да бъде предвидимо в една позиция, откакто министър-председателят не е кадърен да сплоти даже личното си държавно управление към единна позиция?

И, да, дано да припомня - по време на кабинета " Борисов " -3 България изгони рекорден брой съветски шпиони, бяха повдигнати първите за десетилетия наред обвинявания за шпионаж в интерес на непозната страна (благодарение на работата на службите), разноските за защита минаха 2 % от Брутният вътрешен продукт, каквото е условието на НАТО, България поръча нов военен многоцелеви изтребител, започнаха плановете за нова бойна машина за пехотата, възобновяване на ВМФ, подвигнаха се заплатите на военнослужещите.

Не знам какво " предвидимо " би направил Кирил Петков, с цел да реализира този стандарт. Той даже не може личното си държавно управление да направи предвидимо в позициите му, камо ли да направи крачка напред към нещо.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР