Правителство, синдикати и работодатели в Кипър влизат днес в решаващ

...
Правителство, синдикати и работодатели в Кипър влизат днес в решаващ
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели в Кипър ще преговарят за размера на заплатите

Правителство, синдикати и работодатели в Кипър влизат през днешния ден в решителен стадий от борбата за повишение на заплатите от януари следващата година поради растящата инфлация. Индексацията им ще коства спомагателни към 150 милиона евро, които не са планувани в разисквания сега в Народното събрание държавен бюджет за следващата година, оповестява БНР.

На среща през днешния ден общественият министър Кириакос Кусиос ще търси компромис в изцяло противоположните позиции на синдикати и работодатели за така наречен „ надбавка за прехрана на живота “, която планува автоматизирано поправяне на заплатите с показателя на потребителските цени.

Според настоящото към този момент пет години съглашение, заплатите се покачват един път годишно с 50% от растежа на цените на дребно.

Заради растящата тази година инфлация и понижена потребителска дарба синдикатите упорстват да се възвърне системата на цялостна индексация, при която възнагражденията се поправят на всеки 6 месеца със 100% от нарастването на цените.

Работодателите отхвърлят този вид и упорстват за премахването на надбавката, защото това слага бизнеса под нараснал напън при възходящи енергийни и други разноски.

Министър Кусиос ще би трябвало да регистрира и нуждата от спомагателни към 150 милиона евро за заплатите в обществения бранш при цялостно възобновяване на индексацията.

Според общественото министерство единствено близо 30% от служащите в частните компании получават надбавката.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР