Правителство с премиер Горица Кожарева няма да има. Заради това,

...
Правителство с премиер Горица Кожарева няма да има. Заради това,
Коментари Харесай

Конституционалист: Президентът узурпира властта, наруши Конституцията

Правителство с министър председател Горица Кожарева няма да има. Заради това, че в оферти от нея състав сегашният вътрешен министър Калин Стоянов остава, президентът отхвърли да подпише указа. 

Решението на Радев да не подпише указа експерти поясняват като опит за реванш след последните промени с главния закон.

 

" Президентът някак узурпира властта и сложи публичните процеси, държавните каузи според от своята воля. Подборът и структурата на служебния кабинет е предоставена само на служебния министър-председател по смисъла на Конституцията, с който президентът би следвало да се съобрази. Президентът наруши Конституцията ", безапелационен е преподавателят по Конституционно право д-р Орлин Колев.

" Това е казус. Досега не сме имали подобен текст на Конституцията. За първи път се случва това ", акцентира доктор Колев, представен от bgonair.bg.

Топката в този момент е в полето на Народното събрание.

" Президентът не желае да организира диалози с тези, които са евентуални претенденти и желае ново попълване на списъчния състав ", уточни доцент Киселова.

" Той има много съветници от сферата на конституционното право, т.е. добре си е опекъл работата. Това вътрешно ведомство, което би било физическия поръчител за осъществяване на почтени избори би трябвало да бъде когато и да е на годината деполитизирано, без значение дали има постоянен или длъжностен кабинет.

Това не се случва и тези два месеца или повече до идващите избори всъщност биха били решаващи за това кой ще държи Министерство на вътрешните работи и по какъв начин ще се преведат изборите ", разяснява политологът Милен Желев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР