Правителство, което не може да се справи с проблемите, започва

...
Правителство, което не може да се справи с проблемите, започва
Коментари Харесай

Асен Василев продължава безочливо да лъже: Не получаваме руски газ през посредници

Правителство, което не може да се оправи с проблемите, стартира да плаши, че различен ги е основал, счита някогашният финансов министър, забравяйки, че 7 месеца се оправдаваше с " наследството от ГЕРБ "
„ Работата на едно държавно управление е да взема решение проблемите. Ако не може да се оправи с тях, стартира да плаши хората, че някой различен ги е основал ”, сподели по бТВ някогашният вицепремиер Асен Василев. Така той разяснява думите на президента Румен Радев и служебния министър председател Гълъб Донев, които обявиха, че наследяват безпорядък и съсипия, най-много в енергетиката от държавното управление на Кирил Петков.

„ Имаше доста сериозни обстановки през последните 7 месеца. Тръгна много тежка коронавирус вълна, само че ние не затворихме страната. След това избухна война, пристигна инфлация, пристигна енергийна рецесия. Да сте чули, че има безпорядък, съсипия, че предходните са отговорни? ”, убеден е той. 

Бившият вицепремиер съобщи, че когато „ Газпром “ е спрял да извършва доставките, газ е имало. Очерта и черна картина, която са си представяли: „ Нямаше ограничавания за потребителите, подвигна се тогава цената от 140 на 160 лева на мегаватчас. Следващият месец падна отново на 140 лева При нас бяха най-черните сюжети – какво ще се случи, в случай че стане, недай Боже, стане „ Чернобил “ 2, какво ще стане, в случай че се болести реколтата, какво ще стане, в случай че спре газа, петрола, в случай че се затвори Босфора. От тази позиция имаше много бърза реакция и нямаше прекъсване на потреблението ”, сподели още съпредседателят на „ Продължаваме промяната ”.

Според него газохранилището в Чирен ще е по-пълно с 10%, спрямо предишния отоплителен сезон.

Изтъкна също по този начин, че кабинетът на Петков е договорил 7 карга полутечен газ.

„ Заварихме азерския газ на 30%, сега получаваме цялостния размер азерски газ. Тези 30% ги получаваме по истинската контрактувана цена, а останалите ги получаваме по цената, на която бихме получавали съветския газ. Ще стартираме и тях да ги получаваме на по-ниската цена сега, в който се издаде акт 16 на връзката с Гърция ", изясни той.

„ Ние имаме акт 14 това, че някоя чешмичка не е направена, не би трябвало да спре подобен огромен план ”.

Василев изясни, че за контрактуваните 7 карга офертата изтича на 19 август и в случай че България не работи в тази посока, тези танкери ще бъдат взети от някой различен.

„ Ние ще изпуснем питомното и ще би трябвало да гоним  дивото ”, уточни Асен Василев.

На въпрос дали получаваме съветски газ, той сподели, че доколкото е осведомен, през последните месеци газ от „ Газпром ” не е получаван.

„ Всеки ден сме си изпращали поръчката и на идващия ден не сме получавали количествата. Това е процедура, която наложихме от момента, в който едностранно беше спрян договорът, с цел да може до края на годината, докато изтече контракта, да сме си изпълнили на 100% клаузите, които би трябвало да извърши. След което можем да си предприемем арбитражните дейности за това, че отсрещната страна не си е изпълнила отговорностите “, добави той.

Бившият вицепремиер отхвърли да получаваме съветски газ посредством медиатори - „ Г-н Борисов, в случай че има някакви документи, дано да ги извади и покаже “, добави той.

„ Нито една страна не одобри изискванията на „ Газпром ”. Някои частни компании ги одобриха, само че и те бяха отрязани от газ. Правилно отхвърлихме едностранна смяна. В момента няма един контракт в Европа, който „ Газпром ” да извършва. Дори Сърбия желае газ от Азербайджан ”, акцентира Василев

За коалиция с Демократична България той разгласи, че ще вземат решение на база на статистиката-„ Подходът към решението ще бъде безусловно прагматичен – дали дружно ще вземем повече мандати, в сравнение с поотделно ”.

Заяви, че съгласно него карцерът на Борисов не бил грешка-„ доколкото зная е имало данни за закононарушения ”. Увереност обаче Василев сподели по  тематиката с изборния резултат

„ Ние ще сме първа политическа мощ ”.И добави, че партията му се бори да има коалиция със 121 гласа в Народното събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР