Правителственият Еърбъс връща в София първите евакуирани българи от Бейрут.

...
Правителственият Еърбъс връща в София първите евакуирани българи от Бейрут.
Коментари Харесай

Правителственият Еърбъс връща в София първите евакуирани българи от Бейрут

Правителственият " Еърбъс " връща в София първите евакуирани българи от Бейрут. На борда на самолета са 80-90 българи, предимно  деца и дами.

Очаква се първите сънародници да кацнат на летище София довечера към 19 часа. 

На летището ги чака служебният министър председател Димитър Главчев.

България е една от страните, които най-бързо реагира за спасяването на своите жители от обстрелвания Бейрут.

 

Авиоотряд 28, който излетя от София към Бейрут в 13 часа през днешния ден, към този момент излетя от Ливан. Екипажът на държавния полет има за цел да стартира поетапна евакуация на българските жители, намиращи се в Ливан. Първо ще бъдат прибрани майки с деца и възрастни хора, изразили желанието си да бъдат евакуирани.

 

Очаква се първите сънародници да кацнат на летище София довечера към 19 часа. Посолството в Бейрут е в съгласуваност със ситуационния център към Министерство на външните работи.

 

Военният министър Атанас Запрянов заяви по-рано, че се изготвят описи с имена на деклариралите предпочитание за евакуация наши сънародници и на този стадий два полета ще бъдат задоволителни за тяхното прибиране в България.

 

Тази заран при министър-председателя Димитър Главчев се организира среща във връзка обстановката в Бейрут. На премиера бе докладвано и кои са чиновниците от българското външно министерство, които ще съпровождат първата група евакуирани български жители.

 

От държавната пресслужба осведомиха, че измежду завръщащите се с проведения полет българи няма такива, които да са декларирали потребност от настаняване. Въпреки това Министерство на вътрешните работи е в подготвеност да окаже подпомагане с базите си. Междувременно не престават да бъдат обсъждани и други разновидности за евакуация на сънародниците ни от Бейрут. 

 

Движението на самолета следим чрез сайта flightradar24.com, заяви „ Фокус “.

 

Полетът е изхвърчал от България в 13:00 ч.

 

Самолетът е кацнал на ливанското летище малко преди 15 часа българско време. Очаква се малко след 16 ч. да излети назад за България. 

 

По информация на " По света и у нас " се чака самолетът да остане на ливанското летище малко над час, след което да излети назад за България. Българите поискали евакуация са авансово известени по какъв начин да се изтеглят.

 

В часовия диапазон, избран за евакуация на летището в Бейрут, кацнаха и самолети от Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Германия.

 

По-рано през днешния ден министърът на защитата Атанас Запрянов разгласи, че върви развой на подготовка за евакуация на българите в Ливан.

 

" Приоритет ще бъде даден в този развой на фамилиите с деца и уязвимите групи ", оповестиха от служебния кабинет.

Това се случва на фона на израелските офанзиви през последните дни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР