Правителственият „Еърбъс”, с който премиерът Бойко Борисов и голяма делегация

...
Правителственият „Еърбъс”, с който премиерът Бойко Борисов и голяма делегация
Коментари Харесай

Неофициално: Ирански изтребители прехванали правителствения самолет

Правителственият „ Еърбъс”, с който министър председателят Бойко Борисов и огромна делегация пътуваха за Рияд късно нощес, е напуснал въздушното пространство на Иран и е трансформирал напълно маршрута си след среща с вдигнати по паника изтребители от Военновъздушни сили на ислямската република, научи bTV от свои източници, които са били на борда на машината на „ Авиоотряд 28”.

На този стадий няма публични мнения от иранска страна.

По-рано през днешния ден външният министър Екатерина Захариева изясни, че нашата страна е имала всички нужни позволения за прекосяване през Иран по пътя към Саудитска Арабия, само че в последния миг е бил получен отвод, по-късно стимулиран с отклоняване от курса.

Заради случая ръководещият иранското посолство у нас беше привикан от Министерство на външните работи.

„ Не са били повече от 4-5 случая изтребители да се вдигнат и да прехванат държавен самолет”, разяснява пред bTV някогашният началник на „ Авиоотряд 28” Пенчо Пенчев. По думите му такива обстановки са възниквали да вземем за пример над Италия, Швейцария и Израел, като аргументите нормално са били свързани с липса на връзка.

Практиката обаче е безапелационна - държавният аероплан би трябвало да се подчини на заповедите, като може да бъде заставен и да се приземи.

„ Обикновено се получава информация за подобен полет от протокола на Министерски съвет или от съответното ведомство 2 месеца авансово и подготовката на полета стартира месец предварително”, изясни той. Сред процедурите е и разчертаването на полетния проект и приемането на дипломатически позволения.

„ Няма пълководец, който да излети без да му бъдат дадени номерата на дипломатическите разрешения”, безапелационен беше Пенчев. Той описа, че най-малко преди години разрешенията са се желали 10 минути преди навлизането в съответната страна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР