Правителствената пресслужба в опита си да ни информира и предупреди

...
Правителствената пресслужба в опита си да ни информира и предупреди
Коментари Харесай

Правителството с гаф за морските мини: Следят „екваторията“ на Черно море

Правителствената пресслужба в опита си да ни осведоми и предизвести за морски мини, които бяха отнесени след стихия в Одеса и са в Черно море, показахa във връзка с географските понятия.

„ Във връзка с информациите, че известен брой морски мини, сложени на плажа в Одеса, са били отнесени от стихия и плуват в Черно море, представлявайки опасност за плавателните съдове, българското държавно управление взима всички нужни ограничения. Ще бъдат непрекъснато следени морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в екваторията на Черно море “, оповестиха нощес от пресцентъра на Министерски съвет с публично известие, изпратено до медиите.

 „ Умолява се популацията в областите Добрич, Варна и Бургас да проявят зоркост. При констатирането на подозрителни сферични обекти във водата или на брега, жителите се умоляват да алармират на телефон 112 “, пишат още от „ Дондуков “ 1.

Впечатление прави, че в границите на две фрази има няколко грешки, които пораждат въпроси:

Първата е, че броят на мините е „ прочут “ – в случай че се знае тъкмо какъв брой са,  за какво не е написан техният брой?  Така след подаване на сигнали от жители, за каквито приканват от Министерски съвет, ще се знае какъв брой са открити и още какъв брой остава да бъдат открити.

Втората неправилност се отнася до думата „ плуват “ – граматически вярно е да се напише „ плават “. Може би това са желали да ни кажат създателите на известието?!?

Третата неправилност е изписването на думата „ екватория “ – тук думата е сбъркана и демонстрира непознаване на термините и думите в българския език. Вероятно някой счита, че произхода идва думата „ екватор “? Думата е „ акватория “ -  тя е от женски жанр и значи – пространството от воден басейн или част от него в естествени или условни граници. Използва се за акваторията на море, на езеро, на залив, на пристанище и други Най-просто казано –  воден сектор.

„ Областните шефове, дружно с органите на министерство на защитата, ще са в подготвеност да провеждат предпазни интервенции, в случай че това се наложи “, декларират още от Министерски съвет.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР