Правителствената пресслужба съобщи, че срещата между премиера Кирил Петков и

...
Правителствената пресслужба съобщи, че срещата между премиера Кирил Петков и
Коментари Харесай

Започна срещата между Кирил Петков и Володимир Зеленски

Правителствената пресслужба заяви, че срещата сред премиера Кирил Петков и украинския президент Володимир Зеленски е почнала. Двамата водачи беседват в Киев, след което ще дадат взаимна конференция.



След като в сряда вечерта делегацията излетя със самолет до Полша, а оттова се качи на трен, българският министър-председател бе посрещнат преди обед в Киев от вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина.

 В рамките на визитата си министър председателят Петков ще беседва и с украинския си сътрудник Денис Шмигал.

" Виждаме цялостен смут. Каква военна интервенция, когато се унищожават домовете на мирни жители? Като част от демократичния свят не може да бъдем безучастни. Не можем да кажем - това е украински проблем, хора умират, нас не ни интересува ", заяви пред съпътстващите го български медии Кирил Петков , след посещаване на опустошения град Бородянка.

Петков позволи, че президентът Радев не е наясно какво се случва в Украйна.

Преди срещата със Зеленски е предвидено българската делегация да посети още Буча и Ирпин.

" Трябва да имаме ясна позиция, като ``Продължаваме промяната`` вчера я декларирахме ясно – ще гласуваме идната седмица в Народното събрание за военна поддръжка за Украйна , ще продължим и хуманитарната помощ ", сподели Петков. " На Зеленски сигурно ще кажа, че България няма да бъде безучастна и ще застанем до Украйна. Това е цивилизационен избор ", сподели още министър-председателят.

Междувременно президентът Румен Радев разяснява, че не би трябвало да се не помни, че в Украйна има 300-400 хиляди българи, които са тъкмо в зоната на спора. " Това се схваща от редица европейски водачи. Не се схваща от някои хора в България, за жалост ", уточни Радев пред публицисти в Испания, където е на публична аудиенция. Той отклони въпроса по какъв начин би реагирал, в случай че другата седмица в Народното събрание бъде гласувана военна помощ за Украйна и само съобщи: Очаквам да чуя дебатите в Народното събрание, всяка партия с какви претекстове ще се включи. 

Президентът предизвести: На вратата чука вторичната вълна от войната в Украйна , светът е изправен пред продоволствена рецесия. Според него задачата на държавното управление е да откри нови други възможности на съветския газ, само че не и на по-висока цена. " Цинично е в най-бедната страна в Европейски Съюз да кажеш, ще намерим различен метод, само че ще плащаме по-скъпо ", сподели Радев.

В Киев нашата делегация ще организира среща и с представители на българската общественост в Украйна.

Заедно с премиера Кирил Петков пътуват началникът на кабинета Лена Бориславова, министърът на защитата Драгомир Заков, народните представители Калоян Икономов, Станислав Балабанов и Атанас Атанасов, както и шефът на ``Ситуационен център`` към Министерство на външните работи Антон Марков. 

Българска социалистическа партия отхвърли да изпрати собствен представител и удостовери позицията си срещу даването на оръжия и муниции на Украйна.

Снимка: Стоп кадър/НОВА
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР