Правителствата в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се

...
Правителствата в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се
Коментари Харесай

Цените на храните стигнаха 10-годишен връх през 2021 г.

Правителствата в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се борят да предотвратят недоволството на гласоподавателите поради внезапно възходящите цени на храните, като някои политици се застъпват за ограничения, които критиците оприличават на политиките от комунизма. Инфлацията докара до повишаване на разноските за съществени хранителни артикули в цяла Европа и отвън нея, само че казусът е изключително сериозен в ЦИЕ, където заплатите като цяло са по-ниски, в сравнение с Запад. През ноември, последният месец за сравними данни, междинната цена на храните и безалкохолните питиета в Европейски Съюз се е нараснала с 2.9% на годишна база съгласно Евростат. В доста страни от ЦИЕ нарастването е много по-голямо - 5.4% в Унгария, 6.1% в Полша, 6.2% в Румъния и 6.8% в България, написа Politico.

Хранителните артикули у нас нарастват фрапантно от началото на пандемията, а прогнозите са покачването в цените да продължи. Това са част от изводите на изследване за изменението на цените на 32 хранителни и нехранителни артикули от първа нужда, извършено от ИССИ на КНСБ предходната година. Най-значително нарастване се следи при олиото - 43% за едногодишен интервал.

Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО) заяви, че международните цени на храните са достигнали 10-годишен връх през 2021 година, което се дължи на нарасналото търсене и лимитираното предложение на избрани артикули, постоянно породени от заболявания по животните като африканска чума по свинете или птичи грип, както и дефицит на работна ръка на фона на пандемията и рисковите метеорологични условия в огромните страни производителки. Инфлацията при храните сега надвишава тази при останалите артикули и услуги. Ситуацията се усложнява и заради забележителния спад на приходите по време на пандемията - изключително в по-бедните страни от Европейски Съюз. ФАО предизвести, че високите разноски излагат на риск по-бедното население в страните, разчитащи на импорт.

Старши икономист на организацията Абдолреза Абасиан изяснява, че нормално повишените цени се контролират във времето, защото производството се компенсира, с цел да дава отговор на търсенето (невидимата ръка на пазара). Този път обстановката е друга - стабилно високата цена на суровините и електрическата енергия (26% по отношение на миналата година) и все по-нестабилните климатични условия " оставят малко място за оптимизъм по отношение на връщането към по-стабилни пазарни условия даже през 2022 година ".
Реклама
Според Европейската централна банка (ЕЦБ) множеството от нарастванията на цените са резултат от проблеми във веригата за доставки, свързани с пандемията. Те включват забележителното увеличение на запасите от държавни управления и консуматори, водени от опасения, че новите талази на пандемията ще окажат спомагателен напън върху питателните доставки. Другият основен фактор са финансовите спекулации на питателните пазари, които в последно време претърпяват възобновление, разкрива Джаяти Гош, учител по стопанска система в Масачузетския университет, пред Social Europe.
Мерки в ЦИЕ
Националните водачи в страните от ЦИЕ обмислят или даже към този момент ползват ограничения против скъпите храни, в това число надзор на цените. Унгарският министър председател Виктор Орбан разгласи предходната седмица посредством обществените мрежи (без авансово да уведоми ЕК), че цените на захарта, брашното, млякото, готварското олио, свинското и пилешките гърди ще бъдат понижени до равнищата от октомври - ход, който той сподели, че ще помогне за отбраната на унгарските фамилии. Сърбия и Северна Македония краткотрайно замразиха цените на артикули като самун, захар и слънчогледово олио. В Румъния държавният секретар по земеделието Мариус Мику съобщи пред националните медии, че държавното управление " обмисля интервенции ", само че " намесата в свободния пазар е сложна ". В Полша имаше хрумвания в тази посока, само че те бързо бяха контрирани от опозицията.

Според данни на ЕЦБ към 13% от цените е се контролират от страната. Икономическият риск от контрола им е, че те могат да доведат до погрешно систематизиране на ресурсите, което би могло да сътвори нов дефицит на храни и усложнение в доставките.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР