Правителствата трябва да се погрижат за най-бедните, това заяви председателят

...
Правителствата трябва да се погрижат за най-бедните, това заяви председателят
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Правителствата трябва да се погрижат за най-бедните

" Правителствата би трябвало да се погрижат за най-бедните ", това съобщи ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в послание на форума Боао за Азия. 

" Сътрудничеството върви ръка за ръка със солидарността за най-нуждаещите се ", сподели още тя и напомни, че през последните три години уязвимите страни и хората с ниски приходи бяха наранени най-тежко.

" Трябва фискална политика, осигуряваща целенасочена поддръжка на най-нуждаещите се или на най-засегнатите от продоволствената неустановеност или рецесията с разноските за живот ", акцентира ръководителят на МВФ.

Кристалина Георгиева предвижда, че 2023 година ще бъде сложна година, в която световният напредък ще спадне под 3%. 

" Последиците от войната в Украйна и стягането на паричната политика не престават да се демонстрират. Бързият преход от нескончаем интервал на ниски лихвени проценти към доста по-високи - нужни за битка с инфлацията - неизбежно провокира разтърсвания в банковия бранш в някои развити стопански системи и направи избора на политика още по-труден ", сподели в обръщението си. 

" Сътрудничеството към този момент преобрази международната стопанска система, като задълбочи комерсиалната интеграция, което увеличи приходите и стандарта на живот в целия свят. През последните 40 години международната стопанска система се утрои, а нововъзникващите и разрастващите се страни се усилиха четири пъти, което ги прави най-облагодетелстваните. Само в Китай 800 млн. души са се измъкнали от бедността, защото страната става все по-интегрирана в международната стопанска система. Огромно достижение по всички индикатори! ", съобщи Георгиева. 

Председателят на Международния валутен фонд посочи, че ползите от глобализацията не са разпределени по равно сред страните и хората.

" Решаването на тези проблеми изисква прагматичен метод - да работим дружно там, където това е най-важно, да вземем за пример да съживим интернационалната търговия по обективен метод и да диверсифицираме веригите за доставки единствено въз основа на икономическата логичност, само че не и отвън нея ", съобщи тя. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР