Правителствата на страните от ЕС са се споразумели днес, че

...
Правителствата на страните от ЕС са се споразумели днес, че
Коментари Харесай

ЕС подкрепя забраната за унищожаване на непродадени текстилни изделия

Правителствата на страните от Европейски Съюз са се споразумели през днешния ден, че блокът би трябвало да забрани унищожаването на непродадени текстилни произведения, съобщи Ройтерс.

Това е част от „ зелените “ старания на Европейски Съюз за понижаване на отпадъците посредством по-голямото им наново потребление и преработване.

Потреблението на текстил в Европа е на четвърто място по въздействие върху околната среда и климатичните промени след питателните артикули, жилищата и подвижността. Около 5,8 милиона тона текстил се изхвърлят всяка година в Европейски Съюз, което се равнява на почти 11 кг на човек, като огромна част от тях се изхвърлят в депа или се изгарят.

Правителствата и Европейският парламент би трябвало да се спогодят по отношение на Регламента за екодизайна, преди той да прерасне в закон. Съгласно първичното предложение, от март 2022 година, на Европейска комисия, тя самата трябваше да реши на по-късен стадий дали да вкара забрани за заличаване. 

Правителствата на страните от Европейски Съюз обаче са се споразумели, че възбраната за заличаване на непродадено облекло би трябвало да бъде въведена неотложно,

вместо да се чака изпълнителният орган на Европейски Съюз да излезе с решение - развой, който би могъл да отнеме три години.

Средноголеми компании, с по-малко от 250 служащи, ще имат директен интервал от четири години, а най-малките компании, с по-малко от 50 служащи, няма да са обхванати от възбраната. 

Испания, която ще ръководи Европейски Съюз на ротационен принцип от юли, евентуално ще договаря за закона с представители на Европейския парламент. Той би трябвало да излезе с позиция по въпроса,

само че наподобява ще поддържа възбрана за заличаване на непродаден текстил и електронни уреди.

Новият закон ще сътвори нов „ цифров продуктов паспорт “, свидетелстващ за екологичната резистентност на продукта, което ще помогне на потребителите да вършат по-информиран избор.

Европейска комисия разгласи, че унищожаването на непродадени потребителски артикули като текстилни артикули и обувки, се е трансформирало в широкоразпространен проблем в Европейски Съюз, най-много поради покачването на онлайн продажбите. 

Франция към този момент има закон против отпадъците, който не разрешава унищожаването на непродадени нехранителни артикули. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР