Правителствата на някои европейски страни може да спрат финансирането на

...
Правителствата на някои европейски страни може да спрат финансирането на
Коментари Харесай

„Има си граници: подкрепата за украинските бежанци ще намалее през 2023 г.

Правителствата на някои европейски страни може да спрат финансирането на центровете за бежанци от Украйна, съобщава американският вестник The Washington Post.

„ Това не наподобява на никоя друга война или друга бежанска рецесия в наше време, тъй като се случва на доста студено място, където 14 милиона души сега са разселени заради принуждение “, споделя генералният секретар на Норвежкия съвет по въпросите на бежанците Ян Егеланд.

Изданието отбелязва, че европейските доброволци са изправени пред сложната задача да поддържат украинците през 2023 г. Ярослав Олак, чиновник на полския обществен център, съобщи, че помощта от елементарните хора " има своите граници ".

С началото на пълномащабната инвазия Олак настанява гратис бежанци в жилището си във Варшава, а също по този начин носи филантропична помощ за Украйна. Доброволецът призна пред кореспонденти, че е чакал втората вълна мигранти от Украйна.

Според Организация на обединените нации към една трета от украинците са били принудени да изоставен домовете си след 24 февруари 2022 г. От организацията означават, че това е най-голямата миграционна рецесия в Европа след Втората международна война.

Европейските обществени институции не могат да назоват точния брой на актуалните и евентуалните бежанци от Украйна. През лятото на 2022 година доста хора избраха да се върнат в родината си, вследствие на което част от центровете за банкет на бежанци бяха затворени.

Ситуацията стартира бързо да се трансформира след масираните удари на Руската федерация по украинската енергийна инфраструктура. Правителството на Украйна прикани жителите, които са отпътували, да прекарат зимата в чужбина.

Как ще наподобява обстановката с бежанците през 2023 година?

Данни от скорошно изследване на Организация на обединените нации демонстрират, че единствено 7 % от интервюираните в Украйна възнамеряват да изоставен страната си. Представителят на ВКБООН Олга Сарадо отбелязва, че през последните две седмици на 2022 година не е имало нарастване на притока на украински бежанци към Европа.

Изключение вършат две прилежащи на Украйна страни - Полша и Румъния. Според Михаела Мунтеану, шеф на румънския център за бежанци, доста украинци в този момент транспортират своите възрастни близки в Румъния.

Организация на обединените нации означи, че доста украинци избират да останат в прилежащите Полша, Унгария, Молдова и Румъния. Икономиките на тези страни имат по-малък марж на сигурност от тези на западните страни и покачването на цените на силата се усеща там по-силно.

Президентът на Унгарската баптистка помощ Бела Силаджи сподели пред кореспонденти, че доста унгарци губят ентусиазма си да оказват помощ на украинските бежанци. Един от полските събеседници на WP изяснява, че поляците биха желали да окажат помощ, само че ресурсите им свършват.

Washington Post твърди, че през 2023 година държавното финансиране за бежанците в Полша може да бъде понижено. Украинците ще би трябвало да заплащат част от сметките за жилище и храна. В същото време частните приюти за украинци ще запазят опцията да получават помощ от държавното управление.

Съобщава се също, че в някои латвийски градове бюджетите за настаняване на бежанци са изчерпани, само че латвийските управляващи продължиха да финансират помощта за украинците до юни 2023 г. Подобна обстановка се следи в Унгария и Румъния.

Припомнете си, че през 2022 година украинските бежанци донесоха няколко хиляди домашни любимци в Обединеното кралство. Освен котки и кучета, украинците взеха със себе си австралийски папагали, чинчили, морски свинчета, хамстери, зайци, плъхове и костенурки.

На 30 декември Министерството на вътрешните работи на Финландия обяви удължаването на визите за бежанци от Украйна. Първоначално финландските управляващи разрешиха на украинските жители да останат в страната до март 2023 година

По-рано министър председателят на Украйна Денис Шмигал разгласи какви ограничения ще предприеме украинското държавно управление, за да върне бежанците си през пролетта на 2023 г. В изявление за Интерфакс на 22 декември Шмихал сподели, че хората се нуждаят от гаранции за работа, жилище и сигурност.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР