Правителствата на ЕС се стремят да постигнат първия от години

...
Правителствата на ЕС се стремят да постигнат първия от години
Коментари Харесай

Politico: Реформата в областта на миграцията виси на косъм

Правителствата на Европейски Съюз се стремят да реализират първия от години главен ремонт на основните политики на блока в региона на убежището, само че до късно в сряда „ всичко към момента предстои на договаряния “, съобщи пред Politico шведският министър по въпросите на миграцията Мария Малмер Стенергард.

В момента Швеция е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, което я слага отпред на последния опит на блока да подписа ново съглашение за метода на култивиране и пренасяне на търсещите леговище.

През последните седмици публични лица изпратиха сигнали, че скоро може да бъде реализирано съглашение по двете доста противоречиви досиета, които са на масата. Но договарянията се изостриха, до момента в който договарящите приближават финалната права. Длъжностните лица към момента се борят за метода, по който мигрантите да бъдат разпределени по-равномерно в Европа.

„ Подготвена съм за договаряния през цялата нощ, само че имам вяра “, сподели тя.

Преговарящите се състезават с времето, защото се надяваха да дават на министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз контрактуван текст за срещата им в Люксембург в четвъртък. След това съглашение по двете досиета би могло да проправи пътя за дефинитивно съглашение преди европейските избори идната година.

Малмер Стенергард съобщи, че всяко съглашение би трябвало да реализира баланс сред подпомагането на граничните страни при възходящия брой идващи претенденти за леговище и ограничението на опцията на тези мигранти да се придвижват по-късно без позволение в границите на Европейски Съюз.

„ Ако извършите промени в едната част, тогава, с цел да се резервира салдото, страните с противоположно мнение претендират за смяна в тяхната посока “, сподели шведският министър.

През последното десетилетие Европейски Съюз направи няколко несполучливи опита да реформира разпоредбите за даване на леговище поради спорни ползи и политически позиции на водачите, които трансфораха миграцията в главен избирателен въпрос.

Последните договаряния се преглеждат като най-хубавия късмет от години насам за реализиране на промяна. И въпреки че към момента е допустимо да се стигне до договорка, Малмер Стенергард и няколко дипломати, участващи в договарянията, които приказваха при изискване на анонимност, показаха, че голям брой въпроси остават нерешени.

Някои дипломати се оплакаха, че новият обсег на правилото за опростяване на връщането на мигрантите в директните страни, чиито молби за леговище са отхвърлени, е бил ограничен до степен, в която това е грижа на дузина страни членки, в това число южните страни, Франция и Нидерландия. Същите дипломати настояват, че това ще бъде една от решаващите точки в договарянията. „ Без решение за разширение на опциите за връщане в сигурни трети страни рискуваме да натоварим страните на първа линия с голям брой мигранти “, съобщи един от дипломатите на Европейски Съюз. „ Това ще подкопае новата система още преди тя да е стартирала. “

Малмер Стенергард уточни, че не е реализирано единодушие и по друга противоречива тематика: Дали децата би трябвало да бъдат освободени от системата за разглеждане на молби за леговище на границата, която постоянно води до къси арестувания. За тези изключения упорства Германия.

Друг отворен въпрос е какъв брой би трябвало да заплащат страните, с цел да не одобряват мигранти. Малмер Стенергард съобщи, че последната цифра е 20 000 евро „ на човек “. Стремежът да се принудят страните да заплащат тази сума, в случай че откажат да одобряват мигранти, разгневи някои, в това число полското държавно управление.

В по-общ проект трите най-многолюдни страни в Европейски Съюз – Германия, Франция и Италия, към момента не са решили дали ще поддържат пакета за миграцията и упорстват за огромни отстъпки, съгласно вътрешни документи, с които се е срещнал Politico.

Подкрепата на Италия е от решаващо значение, защото тя е една от страните, приемащи максимален брой претенденти за леговище.

Втори посланик от Европейски Съюз разказа настройките като „ много огромна група страни “, които са подготвени да кажат „ да, добре, само че желаеме малко повече “.

Малмер Стенергард е нащрек да не допусне още доста забавяния на към този момент проточилия се развой.

„ В момента има подтик и съм уверена, че няма да е по-лесно да се откри позиция, в случай че отложим гласуването “, сподели тя.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР