Правителствата на ЕС са замразили около 30 милиарда евро (32,6

...
Правителствата на ЕС са замразили около 30 милиарда евро (32,6
Коментари Харесай

Европа замразява 32 милиарда долара активи на руски олигарси

Правителствата на Европейски Съюз са замразили към 30 милиарда евро (32,6 милиарда долара) активи, свързани с олигарси и други глобени хора, свързани с Кремъл, заяви Европейската комисия през днешния ден, съобщи Ройтерс.

Активите на обща стойност 29,5 милиарда евро от началото на войната в Украйна включват банкови сметки, лодки, хеликоптери, недвижими парцели и творби на изкуството, съгласно Комисията, изпълнителният орган на Европейски Съюз.

Освен това са блокирани към 196 милиарда евро транзакции.

Комисията обаче нямаше оценка за общата стойност на активите на олигарсите в Европейския съюз.

Обемът на замразените запаси може също да съставлява единствено дребен дял от активите, за които се счита, че са благосъстоятелност на хора, глобени от блока след съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. Само Холандия пресметна, че към 27 милиарда евро активи в страната и обвързваните с него юрисдикции принадлежат на олигарси от черния лист.

Богатите лица могат да употребяват подставени лица или анонимни фиктивни компании и тръстове, с цел да прикрият своите активи, което затруднява идентифицирането им, споделиха чиновници и дипломати на Европейски Съюз.

Комисията също по този начин означи, че единствено към половината от 27-те страни от Европейски Съюз до момента са докладвали за ограничения, които са подхванали за заледяване на активи, макар законовото обвързване за това. Не се изброяват страните, които са споделили информация.

Ройтерс заяви през март, че няколко държави-членки не са били склонни да споделят обществено данни за активите.

След нашествието в Украйна Европейски Съюз глоби близо 700 души, свързани с Кремъл, в това число доста богати олигарси и предприемачи. Още 200 души би трябвало да бъдат добавени към листата през днешния ден.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР