Правителствата на ЕС, които си бяха дали срок до края

...
Правителствата на ЕС, които си бяха дали срок до края
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева с най-големи шансове за шеф на МВФ

Правителствата на Европейски Съюз, които си бяха дали период до края на юли, с цел да изберат претендента си за началник на Международния валутен фонд (МВФ), към момента не са се споразумели за името на наследника на Кристин Лагард, заяви министерство на стопанската система и финансите на Франция, представено от Франс прес.

" На този стадий някои претенденти имат по-голяма поддръжка от други, само че няма цялостен консенсус към едно име ", посочи министерството.

Пет претенденти са на арената: двама от тях са от южните европейски страни - министърката на стопанската система и бизнеса на Испания Надя Калвиньо и португалският й сътрудник и настоящ ръководител на Еврогрупата Мариу Сентену, други двама са от северните страни - някогашният ръководител на Еврогрупата и някогашен финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум и шефът на финландската централна банка Оли Рен. Има и един претендент от Източна Европа - българката Кристалина Георгиева, която е вторият най-съществен човек в Световната банка.

Преди две седмици на срещата на министрите на финансите от Г-6 във френския град Шантийи френският министър на стопанската система и финансите Брюно Льо Мер беше претрупан от сътрудниците си със задачата да организира диалози за установяване на европейски претендент за правоприемник на Кристин Лагард отпред на МВФ от тази есен. Крайният период за това решение беше края на юли.

" Министърът продължи да беседва с всички свои европейски сътрудници през последните дни и най-много беше в непрекъснат контакт с немския министър на финансите Олаф Шолц ", заяви френското министерство на стопанската система и финансите.

В опит да откри решение Льо Мер " провежда през днешния ден телефонна конференция с всичките си европейски сътрудници ", разгласи министерството.

" Той ще ги осведоми за резултатите от дългите съвещания, които организира. Целта е да се стигне до съглашение за процеса, който ще разреши да се реализира консенсус към една единна европейска кандидатура ", се показва в официалното съобщение.

Ако не бъде реализиран консенсус, европейските държавни управления биха могли да бъдат приканени да гласоподават за определянето на претендент. " Това е една от вариантите, която ще бъде обсъждана по време на телефонната конференция ", сподели осведомен източник.

" Тази обстановка разкрива разделянето сред Севера и Юга и компликациите за европейците да се спогодят и да изберат стабилен претендент ", изрази съжалението си осведоменият източник пред Франс прес.

При това опълчване сред южноевропейските и северноевропейските страни кандидатурата на Кристалина Георгиева е " тази, която за момента получава най-голяма поддръжка ". Тя обаче скоро ще навърши 66 години и ще премине възрастовата граница, която е избрана от МВФ.

" Тоест другите страни членки на Фонда ще би трябвало да създадат изключение за нея, това не е несъмнено ", предвидиха източниците.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР