Правителствата на България и Македония одобриха вчера поотделно проекта на

...
Правителствата на България и Македония одобриха вчера поотделно проекта на
Коментари Харесай

Защо договорът за добросъседство между България и Македония е толкова важен?

Правителствата на България и Македония утвърдиха през вчерашния ден поотделно плана на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни, който следва да бъде подписан на връх Илинден - 2 явгуст, в Скопие. Какво обаче планува това дълго чакано и основно за двете страни съглашение, което зе изготвя от 9 години и срещна толкоз доста трудности, изключително от връзки на искания и разногласия от исторически темперамент.

Очаква се Договорът за добросъседство да бъде подписан на 2 август в Скопие по време на честванията на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Датата на историческото за двете страни събитие е емблематична - това е националният празник на Македония и в същото време значима и неделима част от българската история.

Договорът е неопределен и може да бъде променян единствено с писменото единодушие на двете страни. Всяка една от страните може да приключи контракта едностранно като уведоми за това документално другата страна. В подобен случай договорът ще престане да работи една година след приемането на уведомлението.

" Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония е огромна стъпка, която пази ползите и на двете страни, съобщи пред публицисти в Скопие македонският министър председател Зоран Заев при показване на акцентите от утвърждения план.

Обективно изясняване на историята

Според плана на контракта ще бъде основана взаимна комисия от учени и специалисти с представители на двете страни, която ще работи за обективно изясняване на общата ни история.

България и Македония ще провеждат взаимни празнувания на общи исторически събития и персони, а взаимна експертна комисия ще работи за обективното пояснение на историческите събития, изясни външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева.

Проектодокументът, оповестен от Министерство на външните работи, планува двете страни да не предявяват териториални искания една по отношение на друга и да не позволяват на своя територия вражески дейности, ориентирани против другата страна.

Съвместната експертна комисия по исторически и просветителни въпроси, която би трябвало да способства за обективното, основаващо се на достоверни и учредени на доказателства заключения за научно пояснение на историческите събития, ще бъде основана до три месеца след влизането в действие на контракта.

Съставът на комисията ще е на паритетен принцип. Тя ще показва годишни отчети за своята работая пред държавните управления на двете страни.

България и Македония ще провеждат взаимни празнувания на исторически събития и персони, като те ще бъдат ориентирани към подсилване на добросъседските връзки в духа на европейските полезности, планува текст от съглашението.

Край на неприятелските дейности и териториални искания

Документът регламентира, че нито една от страните няма да подхваща и поддържа вражески дейности, ориентирани против другата страна. Двете страни се ангажират да не позволяват на своя територия организации и групи да правят подривни, сепаратистки и нарушаващи спокойствието и сигурността на другата страна действия.

Република Македония удостоверява, че нищо от нейната Конституция не може и не би трябвало да се пояснява, че съставлява или ще съставлява основа за интервенция във вътрешните работи на България, за отбрана на статута и правата на лицата, които не са жители на Македония.

В рамките на три месеца от влизането в действие на контракта, България и Македония ще учредят Съвместна междуправителствена комисия, която ще се съпредседателства от министрите на външните работи на двете страни. Комисията ще организира срещи един път годишно и ще следи за ефикасното използване на контракта.

Съвместна търговия и европроекти

Договорът за добросъседство сред България и Македония планува още съдействие в региона на европейската и евроатлантическата интеграция, съдействие на равнище локални управляващи, обезпечаване на необятно придвижване на артикули, услуги и капитали и разширение на туристическия продан.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР