Правителства и официални представители изразяват надежда, че ваксините срещу коронавируса

...
Правителства и официални представители изразяват надежда, че ваксините срещу коронавируса
Коментари Харесай

Могат ли първите ваксини срещу Covid-19 да изградят стаден имунитет? Експерти се съмняват

Правителства и публични представители показват вяра, че имунизациите против ковид ще могат да изградят " стаден имунитет ", а някои пресмятат, че ваксинирането единствено на две трети от популацията може да спре пандемията и да помогне да се защитят цели общности или страни. Тази идея обаче води до предизвестия, че тя е прекомерно пожелателна що се отнася до изгодата от имунизациите. Някои специалисти споделят, че сходни упования са неправилни, предава организация Ройтерс.

За начало, с цел да се разбере какво е належащо за реализиране на стаден имунитет посредством имунизациите против Covid-19, би трябвало да се вземат поради редица фактори, някои от които са незнайни. Какво е темпото на разпространяване на причиняващия болестта вирус? Дали първите налични ваксини ще могат да спрат предаването на вируса или единствено ще оказват помощ на хората да не се разболяват? Колко хора от обещано население ще одобряват да се имунизират? Ще обезпечат ли имунизациите идентична отбрана за всички?

" Стадният имунитет от време на време е разбиран неправилно като самостоятелна отбрана ", сподели Йосеп Янша, специалист в региона на подготвеността и реакцията на незабавната помощ в основания в Стокхолм Европейски център за предварителна защита и надзор на болесттите (ЕЦПКЗ).

" Неуместно е да се счита: " Самият аз няма да се заразя, тъй като има стаден имунитет ". Стадният имунитет е обвързван със отбраната на общността, а не с това до каква степен е предпазен обособеният човек ", сподели специалистът.

Центърът употребява изчислен предел за стадния имунитет от 67 % за моделите си, макар че немският канцлер Ангела Меркел съобщи този месец, че рестрикциите в Германия, свързани с Covid-19, може да бъдат вдигнати, в случай че сред 60 и 70 % от популацията получи имунитет, било то посредством ваксини или след заразяване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР