Правим всичко възможно да подготвим и внесем на есен в

...
Правим всичко възможно да подготвим и внесем на есен в
Коментари Харесай

Бисер Петков: Свидетели сме на ескалиране на исканията за хората с увреждания, граничещи с анархизъм

Правим всичко допустимо да подготвим и внесем на есен в Народното събрание законопроекти, с които да подобрим ситуацията на хората с увреждания в България. Това разгласи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков от парламентарната естрада.

Той бе извикан за чуване в Народното събрание от ГЕРБ, с цел да запознае депутатите до каква степен е стигнала работата по законопроектите, които би трябвало да подобрят ситуацията на хората с увреждания.

" Към министерството беше основана работна група за правене на промени в Закона за хората с увреждания със период на работа до 30 юни. В отговор на настояванията на протестиращите майки на деца с увреждания, че промяната не би трябвало да се случва без тяхно присъединяване, в средата на месец май техни представители бяха поканени и включени в работната група. За правенето на нов Закон за хората с увреждания срокът е продължен до 31 юли " ", разгласи министърът във връзка с закона, който е директно обвързван с митингите на майките на деца с увреждания пред Народното събрание.

" Министерството на труда и обществената политика приготвя план на нов Закон за предприятията на обществената и солидарната стопанска система, който ще бъде импортиран в Министерски съвет. Вероятно на днешното или на идващото съвещание ще бъде утвърден. Той има за цел да усъвършенства достъпа до претовареност и образование на лицата от уязвимите групи, главно на хората с увреждания ", добави Петков.

По отношение на измененията в Закона за обществените услуги, министър Петков разяснява, че работната група ще продължи интензивно през месец август.

" Апелът към работната група от моя страна беше плануваният в пътната карта период от 15 октомври за законопроекта да бъде скъсен с един месец и в средата на месец септември работната група да има подготвен план на Закона за обществените услуги. С оглед на софтуерните процедури по приемането на разглеждането и утвърждението на план за нов закон, какъвто е Законът за обществените услуги, реалистичният период за привършване на наложителните процедури по законопроекта и внасянето му в Народно събрание е края на месец октомври и началото на месец ноември тази година ", сподели министър Петков.

" Усилията на министерството са да разпише законови промени, които да имат поддръжката на всички хора с увреждания ", посочи Бисер Петков.

По думите му че гарантирането на правата на хората с увреждания е един от главните цели в управническата стратегия на държавното управление, само че във връзка с митингите той изясни, че в последните седмици и месеци има ултимативност в настояванията.

" Няма подозрение, че тази тематика е в центъра на публичния интерес вследствие на серия от митинги на организации на хората с увреждания против настоящата система и политики за хората с увреждания. По-голямата част от настояванията за промени в политиките, свързани с хората с увреждания не са нови и имат своите учредения в утвърдената от България през 2012 година Конвенция за правата на хората с увреждания, само че в последните седмици и месеци сме очевидци на ескалиране и ултимативност на настояванията, граничещи с анархизъм и на остри противодействия вътре в средите на хората с увреждания ", сподели министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР