Правим всички усилия, за да стабилизираме управлението и то да

...
Правим всички усилия, за да стабилизираме управлението и то да
Коментари Харесай

Божидар Божанов, ПП-ДБ: Няма доверие за коалиция, затова настояваме за други формули

Правим всички старания, с цел да стабилизираме ръководството и то да свърши някакви потребни неща. Декларацията в петък беше в тази посока. Не мисля, че сме покрай разпад. Това сподели в " Денят стартира " Божидар Божанов от Политическа партия -ДБ в коментар за напрежението в ръководството от последните дни.

По думите му съдружното съглашение е инструмент, когато има типична коалиция.

" Това, което имаме сега е особена форма. То не е коалиция, макар че има външните белези на такава. Имаме ръководство, излъчено от някакво парламентарно болшинство. Има по малко политически лица от двете страни - Мария Габриел от страна на ГЕРБ, от страна на ПП-ДБ - Денков, Василев и експертен състав. Няма го това равнище на доверие, което допуска една коалиция. Затова настояваме да намерим други формули ", сподели Божанов.

" В такава комплицирана политическа обстановка сме, че търсим всевъзможни заобиколни, различни формули за управнически решения и предлагането от 7 точки някой може да каже, че това е коалиция, само че вътрешно, всъщност не е ", добави още той.

Когато се изчете една декларация, за която има единодушие, или се одобри законодателна стратегия, тя не е съдружно съглашение, само че то е обществено прочут факт. Публично прочут факт е поемането на ангажимент за регулаторите, както целият лист от закони, които би трябвало да се гласоподават. Дали това е под формата на съдружно съглашение или някакви документи, няма такова значение, сподели още Божанов.

За регулаторите е имало ясна точка в декларацията на Денков-Габриел, че те ще бъдат предавани с авансово гласоподаване, а след това в комисии ГЕРБ с Движение за права и свободи и " Възраждане " прокарват процедурни правила.

По думите на Божанов е било ясно през цялото време, че това няма да е лесна структура.

" Затова поискахме обществено тези гаранции, с цел да подсигуряваме, че и двете страни считат да ги изпълнят ", сподели той.

Не счита обаче, че едно съдружно съглашение дава гаранции за различни болшинства.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР