Правим опит да се обединим и да имаме единна позиция

...
Правим опит да се обединим и да имаме единна позиция
Коментари Харесай

Болничните асоциации опитват да се обединят за реформите в здравеопазването

Правим опит да се обединим и да имаме единна позиция по въпросите на опазването на здравето и изобщо за здравната система. За да има баланс сред всички страни, които са участници в процеса на даване на здравни услуги, лечебните заведения би трябвало да дадат своя принос и мнение при образуването на тези значими моменти за опазването на здравето.

Това изясни за news.bg ръководителят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова.

По думите й неналичието на отчасти финансиране по избрани клинични пътеки би трябвало да бъде преодоляна.

Нашето предпочитание е да осигурим обективен метод на финансиране на лечебните заведения , защото това е единственият метод да осигурим положително опазване на здравето с положителни експерти, акцентира Димитрова. В наш интерес е да преодолеем всички разлики, настоя тя.

Заплащането на медицинските експерти е част от разхода, който се образува при обслужването на един пациент и въпросите са взаимно свързани, счита Димитрова. Причината, заради която има доплащания по избрани клинични пътеки, е в това, че самите пътеки по себестойност към сегашния миг не съдържат задоволителен запас , с цел да се финансира целия разход за здравни услуги.

Сред предложенията на болничните сдружения са въвеждане на обективна цена на клиничните пътеки, като тя ще има за цел по-доброто действие на системата на доплащане.

Удачен метод би бил, като се вземат поради цените на същите услуги в страни с доста по-голям опит като Англия и Франция. Необходима съгласно асоциациите е и либерализация на пазарната среда, унищожаване на лимитите на заплащане и на кревати , както и унищожаване на рестриктивните мерки при откриване на нови лечебни заведения и нови действия.

Според доцент доктор Димитър Калайков , зам.-директор по лечебната работа на СБАЛДБ " проф. Иван Митев " главен проблем на болничното опазване на здравето е големия брой болнични заведения в България , по тази причина съгласно него тяхното съкращаване ще ограничи дефицита на лекари и на медицински сестри.

Димитрова изрази вяра, че болничните асоциации ще се обединят към общи решения, които по-късно ще предложат на Министерство на здравеопазването.

На срещата участваха представители на общински, регионални, държавни и частни лечебни заведения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР