Правилното комбиниране на храните е от съществено значение за доброто

...
Правилното комбиниране на храните е от съществено значение за доброто
Коментари Харесай

Кое е най-доброто време да хапвате любимите си храни

Правилното съчетание на храните е от значително значение за положителното здраве. Но не по-малко значимо е и по кое време ги консумираме. За обичаните ни храни съгласно множеството хора уместно време няма, обичаме да ги хапваме за закуска, обяд, на вечеря. За страдание това може да докара до натрупването на непотребни мазнини, до утежняване на храносмилането. Кое е най-хубавото време да хапвате обичаните си храни?

Черен шоколад

Вкусният черен шоколад може да си позволите да хапвате заран на закуска. Какаото, което се съдържа в него, обезпечава на организма значими антиоксиданти, които благоприятстват здравето на сърцето и забавят процесите на стареене. Но бъдете деликатни с лакомството. Не бива да хапвате повече от 25 г и то не всеки ден, тъй като ще започнете да трупате непотребни мазнини.

Червено месо

Месото е превъзходен източник на желязо, витамини от групата В. То ни обезпечава значими протеини, с помощта на които сме енергични, изгаряме непотребни калории, построяваме мускули, сити сме за по-дълго време. Подходящо време денем, в което да го консумираме е на обяд. Избягвайте да вечеряте с него, защото на храносмилателната система са ѝ нужни 5 часа, с цел да го обработи и не е добре да го хапваме преди сън.

Ядки

За да бъдем в положително здраве и форма, хубаво е няколко пъти седмично да хапваме 30-50 г сурови ядки, само че това би трябвало да се случва към обяд. Избягвайте да ги консумирате вечер, защото ядките са калорични и употребявани в късните часове на деня са причина за повишаване на телесното тегло.

Портокали

Сочните плодове са чудесни за вашите междинни закуски. Те благоприятстват функционалността на храносмилателната система, форсират метаболизма, покачват енергийните равнища.

Паста

Подходящо време за консумация на паста е заран или на обед. За предпочитане е тя да бъде оризова, царевична или пълнозърнеста, защото обезпечава фибри и има по-нисък гликемичен показател. Избягвайте да я консумирате вечер, защото има повече калории и единствено ще натрупате непотребни килограми.

Домати

Добавете домати към утринния сандвич. Консумацията им на закуска, улеснява работата на стомаха и панкреаса. Но избягвайте потреблението им на вечеря. Доматите съдържат оксалова киселина, която може да окаже въздействие върху калиево-натриевия баланс. Ако е в по-големи количества може да докара до задържане на непотребни течности и на другия ден да бъдете подпухнали.

Картофи

Хапвайте ги до обяд. Картофите са източник на въглехидрати, които са значими за нашите енергийни равнища. Също по този начин контролират равнищата на холестерола и ни обезпечават значими витамини и минерали. Въпреки че са вкусни и потребни не трябва да ги консумираме на вечеря, а за обяд те би трябвало да са не повече от 1-2, защото са причина за повишаване на телесното тегло.

Ето още няколко рекомендации за уместно време за потреблението на избрани храни:
Банани – на закуска и обяд;
Ябълки – за закуска;
Сирене – на закуска;
Ориз – на обяд.

По материали от brightside.me
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР