Правилникът противоречи на нормативен акт от по-висока степенТричленен състав на

...
Правилникът противоречи на нормативен акт от по-висока степенТричленен състав на
Коментари Харесай

ВАС отмени ограничението от 120 км/час по магистралите

Правилникът опонира на нормативен акт от по-висока степен

Тричленен състав на Върховния административен съд анулира възбраната за водачите с категория В да надвишават 120 км/ч при придвижване по автомагистрали. Това е член 73, алинея 1 от Правилника за използване на Закона за придвижване по пътищата, в табличната част, в която е посочено: „ категория В….., по автомагистрала 120 км/час “.

Върховните магистрати от тричленния състав одобряват, че Правилникът опонира на нормативен акт от по-висока степен, а точно - на Закона за придвижване по пътищата, който е в действие от 01.09.1999 година Несъответствието на подзаконовия текст от Правилника с нормативен акт от по-висока степен – Закона за придвижване по пътищата в посочената редакция, е съображение за анулацията на посочения текст. С оглед съблюдаване правилата на досегаемост, гласност и бистрота, поредност и предвидимост, уредени в член 12 и 13 Административнопроцесуален кодекс, експлицитната анулация на наредбата, е гаранция за правна сигурност в обществото.

Административно дело № 6299 от 2021 година беше формирано по тъжба на физическо лице. Решението по него може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховен административен съд.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР