Правилата за работата на джипитата са поместени на 30 страници.

...
Правилата за работата на джипитата са поместени на 30 страници.
Коментари Харесай

Гилотина За Българския Пациент! Джипито Вече Може Сам Да Ти Бие Шута, Ако Реши, Че Си

Правилата за работата на джипитата са поместени на 30 страници. Окончателният план на документа ще е реалност на 15 май, когато ще бъде качен за публично разискване на уеб страницата на Министерство на здравеопазването.

Възможността джипито да отпише пациент при избрани условия, на процедура се регламентира за първи път. В правото на лекарят също така е и да откаже обзор, когато липсват условия за осъществяването на неговите професионални отговорности.

Това обаче не се отнася до отговорностите на медика за оказване на здравна помощ при незабавни случаи на територията на лечебното заведение, на която се намира практиката му.

Друга значима точка гласи, че към този момент са основани облекчени условия за обзор на деца от 7 до 14-годишна възраст. В текстовете е посочено, че когато детето има потребност от обзор, а родителят или попечителят са възпрепятствани да участват, то лекарят оказва здравна помощ на дребния пациент, като уведомява родителя или попечителя по телефона или посредством детето, да се явят в амбулаторията за сключване на амбулаторния лист.

Връщат старите правила общопрактикуващият доктор да насочва пациентите към лечебни заведения за рехабилитация, дълготрайно лекуване и приюти, оповестява clinica.bg. В момента джипито издава Направление №7 за санаториално лекуване, единствено след показване на епикриза, в която е упоменато тази нужда. В останалите случаи персоналният доктор изпраща пациента към експерт по физиотерапия и рехабилитация.

В плана на стандрата е посочено на какви правила би трябвало да дава отговор кабинета на ОПЛ. Те не се разграничават от до момента съществуващите. А точно помещението, в което се реализира практиката да бъде добре осветено, да има софа за обзор и работно бюро за лекаря. Температурата в него да е подобаваща за сезона. Освен това чакалнята да разполага с най-малко две места за сядане. Практиката на фамилният доктор би трябвало да има достъп до манипулационна и до тоалетна и умивалници, които са леснодостъпни.

Джипито би трябвало да има и лекарска чанта, в която наложително да има стетоскоп, сфигмоманометър, термометър, ръкавици, животоспасяващи лекарствени средства (по преценка на лекаря), които са в период на валидност, разнообразни размери спринцовки и игли, като и превързочни средства. Медицинска процедура ще може да записва единствено доктор, които има добита компетентност по обща медицина или специализира такава.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР