Правилата за дълга и дефицита в ЕС трябва да останат

...
Правилата за дълга и дефицита в ЕС трябва да останат
Коментари Харесай

Брюксел иска правилата за дефицита и дълга да останат отменени до 2023 г.

Правилата за дълга и недостига в Европейски Съюз би трябвало да останат краткотрайно прекъснати до края на 2022 година, защото пандемията от ковид продължава да задушава стопанската система, предложи Европейската комисия, съобщи Агенция Франс Прес.

Комисията спря използването на разпоредбите преди година, откакто страните членки изпаднаха в най-дълбоката криза от Втората международна война. Това разреши на страните да налеят повече пари за избавяне на стопанските системи си и за подкрепяне на фирмите да оцелеят по време на пандемията.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи, базирайки се на сегашните прогнози, че анулацията би трябвало да остане през 2022 година и да бъде отстранена през 2023 година , когато европейската стопанска система би трябвало да се върне на равнищата преди рецесията.

Идеята би трябвало да бъде утвърдена от страните членки. Има възможност Нидерландия и Дания да се опълчват.

Еврокомисарят по стопанската система Паоло Джентилони съобщи, че пандемията продължава да визира стопанската система и през 2022 година ще е нужна фискална поддръжка.

Известен като Пакт за непоклатимост и напредък, разпоредбите позволяват бюджетен недостиг до 3% и дълг до 60%.

Правилата постоянно са нарушавани и страните рискуват санкции , въпреки че досега нито едно държавно управление не е глобено.

Ограничението за дълга е съществено нарушено от някои страни . Дългът на Италия набъбна до 155,6% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР