Правилата за дълга и дефицита в ЕС трябва да останат

Правилата за дълга и дефицита в ЕС трябва да останат ...

Брюксел иска правилата за дефицита и дълга да останат отменени до 2023 г.


Правилата за дълга и дефицита в ЕС трябва да останат временно прекратени до края на 2022 г., тъй като пандемията от коронавируса продължава да задушава икономиката, препоръча Европейската комисия, предаде АФП.

Комисията спря прилагането на правилата преди година, след като държавите членки изпаднаха в най-дълбоката рецесия от Втората световна война. Това позволи на държавите да налеят повече пари за спасяване на икономиките си и за подпомагане на компаниите да оцелеят по време на пандемията.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, позовавайки се на сегашните прогнози, че отмяната трябва да остане през 2022 г. и да бъде премахната през 2023 г., когато европейската икономика трябва да се върне на нивата преди кризата.

Идеята трябва да бъде одобрена от държавите членки. Има вероятност Нидерландия и Дания да се противопоставят.

Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони заяви, че пандемията продължава да засяга икономиката и през 2022 г. ще е необходима фискална подкрепа.

Известен като Пакт за стабилност и растеж, правилата допускат бюджетен дефицит до 3% и дълг до 60%.

Правилата често са нарушавани и държавите рискуват наказания, макар че до момента нито едно правителство не е санкционирано.

Ограничението за дълга е сериозно нарушено от някои държави. Дългът на Италия нарасна до 155,6% от БВП.

Източник: news.bg