Правилата на играта между САЩ и Иран се променят радикално.

...
Правилата на играта между САЩ и Иран се променят радикално.
Коментари Харесай

Журналистът Мохамед Халаф: Сериозен ирански отговор към САЩ няма да има

Правилата на играта сред Съединени американски щати и Иран се трансформират коренно. Двете страни от дълго време са във война, единствено че до момента тази война беше икономическа, откакто президентът Доналд Тръмп реши да напусне нуклеарната договорка. Сериозен ирански отговор към Съединени американски щати няма да има, не чакам апокалиптични сюжети, които предвиждат някои анализатори
Това разяснява пред БНР Мохамед Халаф, публицист и специалист по въпросите на района по отношение на ескалацията на напрежението в Близкия изток, където след офанзивата против посолството на Съединени американски щати в Ирак, последва убийството на авторитетния ирански военачалник Касем Солеймани при американски удар в Багдад. Съединените щати обясниха гибелта на Солеймани като нужна стъпка за гарантиране на сигурността в региона. Президентът Доналд Тръмп разяснява, че убитият военачалник е виновен за подготовката и осъществяването на терористични офанзиви. На собствен ред Иран даде обещание сурово възмездие за ликвидирането на военния считан за една от най-влиятелните фигури измежду съдружниците на Иран в Близкия изток.

„ Санкциите на Съединени американски щати против Иран, блокирането на продажбите на ирански нефт задушаваха страната. В същото време Иран в продължение на 40 години унижава Съединени американски щати под разнообразни форми “, акцентира журналистът.

Според него „ ликвидирането на Солеймани е най-смелият и най-правилен акт, който се взема в последните 40 години от страна на Съединени американски щати “ и по този начин разпоредбите на играта сред тях се трансформират коренно.

„ С този удар Съединени американски щати пращат едно мощно обръщение към аятоласите в Техеран, на Революционната армия и на наследника на Солеймани – Есмаил Гаани – че отсега-нататък всякакво нарушаване, ликвидиране на американски жител, боец, раняване и посегателство към американските ползи в Ирак, региона и други страни, ще бъде последвано от унищожителен удар “, означи Мохамед Халаф.И добави, че това демонстрира, че иранците не могат повече да се крият зад прокси организации, създавани и въоръжавани от Техеран.

От изявлението на президента Тръмп се схващат две неща, уточни още журналистът – „ аз съм отворен за договаряния, само че съм подготвен за война “.

А по отношение на заканите за възмездие – след края на ирано-иракската война Иран не влиза в директен пердах, а употребява прокси организации, основани за тази цел, означи той.

„ Американците са получили информация, че идването на Солемайни в Багдад, който преди този момент се е срещнал в Бейрут с водача на „ Хизбула “ Хасан Насрала и по-късно с факторите в Сирия, цели образуване на още един взлом на посолството на Съединени американски щати в иракската столица “, съобщи Мохамед Халаф, съгласно който Иран е желал да провежда сходна на заложническата обстановка в Техеран през 1979 година

По думите му другата съществена цел на Касем Солеймани била образуване на прелом в Ирак и завладяване на властта посредством неговите проирански милиции и партии.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР