Правилата на ФИФА забраняват намеса на държавата и правителството в

...
Правилата на ФИФА забраняват намеса на държавата и правителството в
Коментари Харесай

ФИФА забранява държавна намеса във футбола

Правилата на ФИФА не разрешават интервенция на страната и държавното управление в работата на Футболните съюзи, които са членки на международната футболна централа, като в последните години е имало няколко сходни случая, които доведоха до полемики. По-рано през днешния ден министър председателят на България Бойко Борисов публично изиска оставката на президента на БФС Борислав Михайлов, като спортният министър Красен Кралев посочи, че страната приключва всевъзможни взаимоотношения с Футболния съюз, в това число „ финансови “.

Член 17 от правилника на ФИФА гласи, че „ Всеки член на ФИФА ще менажира футболната си активност без значение и без интервенция от трети страни “. Няма обаче спомагателни обяснения какво тъкмо значи „ интервенция от трети страни “, което оставя другите случаи отворени за интерпретация. През октомври 2017 ФИФА замрази участието на Футболния съюз на Пакистан, откакто президентът на организацията подаде оставка заради съмнения в корупция и на негово място краткотрайно бе назначен началник от съда на страната. Наказанието бе анулирано през март идната година, когато административно назначеният началник върна ръководството в ръцете на Футболния съюз.

В края на 2015-та година ФИФА наложи сходно наказване на Кувейт, откакто откри, че държавното управление се меси в работата на Футболния съюз, въпреки и да не посочи каква тъкмо е тази интервенция. Наказанието не разреши на националния тим на страната да взе участие в квалификациите за Мондиал 2018, само че правата на Федерацията бяха възобновени през 2017, откакто Кувейт одобри нов закон за спорта, който дава отговор на условията на ФИФА.

В навечерието на Мондиал 2018 сходен проблем имаше и Испания, като тимът бе под угрозата да не бъде позволен до присъединяване на Световното състезание, откакто президентът на Футболната федерация подаде оставка поради съмнения в корупция. Спортният съвет на Испания настоя Федерацията да организира избори за нов началник, което точно бе несъмнено от ФИФА за държавна интервенция. В последна сметка след среща сред основния секретар на ФИФА и спортния министър на Испания и казусът бе изгладен, като не се стигна до наказване.

Не е ясно дали настояването на оставката на Борислав Михайлов от Бойко Борисов ще бъде несъмнено за държавна интервенция от ФИФА, само че е значимо да се посочи, че БФС като спортна федерация не получава директно държавно финансиране и се самоиздържа. Това не значи, че страната не подкрепя активността на БФС по други способи, за които точно Кралев, че ще бъдат прекъснати.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР