Правилата на ЕС не ви задължават да изберете най-ниската цена

...
Правилата на ЕС не ви задължават да изберете най-ниската цена
Коментари Харесай

ЕС не ни задължава ниската цена да е основен критерий при обществени поръчки

Правилата на Европейски Съюз не ви задължават да изберете най-ниската цена на публичната поръчка.
Това сподели Елжбета Бенковска, европейският комисар, отговарящ за вътрешния пазар и индустрията по време на конференция " Подобряване на достъпа до публични поръчки ".

Бенковска означи, че постоянно е по-добре да се гледа съотношението цена - качество и то в дълготраен проект. Тя разгласи, че през месец септември за възстановяване на практиката на възложителите ще бъде основан център за пълномощия на европейско равнище . Според

Според Бенковска са нужни целенасочени стратегии за възложители . Очаква се и започването на работата на първия център за поощряване на новаторски публични поръчки. Фокусът на работата е постигането на резистентност и иновативност .

Относно провокациите и измененията, произлизащи от пазара на труда, свързани със застаряването на популацията постановат развиването на обществените услуги, на инфраструктурата, която следва да е налична за хората с увреждания .

По думите й обществените бизнесмени следва да имат достъп до пазара на публични поръчки .

Друго огромно предизвикателство е обвързвано с процеса на цифровизация на стопанската система. Еврокомисар Бенковска е уверена, че по-голямата наличност на данни, ще усъвършенства достъпа до пазара на публични поръчки. Изкуственият разсъдък също може да помогне за публичните поръчки .

Друго предизвикателство, което срещат доста от страните членки, е обвързвано с ефикасна система за правни средства за отбрана. Еврокомисар Бенковска означи, че това е доста значима система като цяло за публичните поръчки, защото се залагат знаци, с които да се мери успеваемостта на услугите .

По думите й следва плановете да не се забавят в следствие от подадени правосъдни искове . " С тази конференция още веднъж ще покажем, че публични поръчки ще спомогнат за конкурентоспособност и достъп до пазара ", безапелационна е еврокомисар Бенковска.

Вицепремиерът Томислав Дончев означи, че публичните поръчки не са малък административен подробност, а средство за осъществяване на политики . Така предоставените публични поръчки на година са под 10% от Брутният вътрешен продукт, само че като брой контракти, компании, ангажирани лица - това е една политика, която доближава до доста хора.

Той насочи вниманието към мотото на бъдещето на кохезионната политика - " да се научим да вършим повече с по-малко ", като означи, че огромната цел е да запълним тази структура със наличие.

По думите му точно публичните поръчки са тези фини механизми, които биха могли да спомогнат за запълването със наличие на този конструкт . Дончев означи още, че системата е консервативна и ние не насърчаваме задоволително нововъведенията. По думите му постоянно новаторските решения, които се оферират не се вместват в заданието на публичните поръчки. Той установи още липса на сензитивност в това отношение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР