Правила за използването й Содата за хляб е слаба основа, която

...
Правила за използването й
Содата за хляб е слаба основа, която
Коментари Харесай

Содата за хляб ще ви помогне и в градината, можете да я използвате по много начини

Правила за потреблението й
Содата за самун е слаба основа, която не оказва нездравословно влияние на кожата или по тъканите на растенията. Все отново обаче би трябвало да се имат поради алкалните й свойства.
Не би трябвало да се употребяват железни или пластмасови съдове,
за да не се предизвикат нежелани реакции.
Със същата цел би трябвало да се погрижим за чистотата на употребяваната вода и на съдовете.

След приготвянето му соденият разтвор би трябвало да се употребява в границите на 3 часа.
Ако стои по-дълго, той губи свойствата си.
Содата за самун (натриев бикарбонат) се разпада при избрана температура. Ето за какво при приготвянето на разтвора не би трябвало да се употребява гореща вода (над 50 градуса).
Въпреки че продуктът на пръв взор е безопасен, не би трябвало да се не помни че е химично съединяване.
Трябва да се съблюдават дозите и да не се предозира тъй като в противоположен случай може да повлияе негативно на развиването на растенията.

• Може да се оправи с брашнестата мана по френското и цариградско грозде.
Прави се разтвор от 4 суп. лъж. сода и 2 суп. лъж.
Течен сапун на 10 литра вода. Достатъчни са 2-3 пръскания през 5-7 дни. Избира се изсъхнал и явен ден. Дори и лек дъжд може да отмие защитния филм от леторастите и листата.
Ето за какво в този миг е по-добре да се употребява лекарството Topaz, който към този момент е в 3-4 часа всеки дъжд ще отмие. Същият разтвор може да се употребява за напръскване на тиквички, тикви и краставици.

• При овошките
поразени от брашнеста мана се употребява по-концентриран разтвор: 4 супени лъжици на 5 литра вода.
С този разтвор се впръскат дърветата преди разцвет и още три или четири пъти на шпации от седмица.
• За да се отървете от гъсениците,
смесете в равни елементи сода за самун и брашно и с тази примес поръсете растенията.
Вредителите или ще избягят от растенията ви, или ще умрат.

• Полезна е и за поддържане на доматите
Някои градинари споделят, че доматите стават по-сладки. Само не прекалявайте – содата в огромни количества е отрова за растенията.

Разтвореният натриев бикарбонат оказва помощ и в битката с фитофторозата по доматите. Като профилактика на подлото заболяване пръскането на лехите стартира 2-3 седмици, откакто разсада е изнесен на открито и пресаден на непрекъснатите си места. Работният разтвор се подготвя като в 10 литра вода се разтварят 3 супени лъжици сода и малко течен сапун като прилепител. С по този начин полученият разтвор се пръскат щедро както растенията, по този начин и почвата под тях. Процедурата се повтаря от самото начало на вегетация през 7-10 дни. Получава се богата и най-важното екологично чиста продукция.

Единственият минус е, че плодовете нямат „ търговски тип “ – покрити са със пласт белезникав прахуляк, който се получава след изсъхването на содата. За сметка на това методът оказва помощ за натрупването на захари в доматите и те стават по-сладки.

• Същият способ на листно поддържане може да се ползва и при лозята.
Пръскането стартира когато плодовете стартират да зреят. Така се усилва наличието на захар в плодовете и понижава вероятността от нападане на растението от сиво изгниване и брашнеста мана. За да приготвите разтвора към 10 литра вода прибавете 40-75 г сода.

• Със същия разтвор се пръскат и плодните дървета против гъсеници.
В битката със зелевите листогризещи гъсеници не се прави разтвор и зелките се „ пудрят “ от двете страни със содата. Най-добре е това да се прави заран, с цел да може росата да я прилепи към листата.

• По сходен метод можете да се справите и с голите охлюви
Посипете щедро местата на скупчвания или самите голи охлюви със сода. Вредителите бързо ще умрат.

Натриевият бикарбонат може да се употребява и за обезвреждане на киселите почви. Но единствено в дребни дози, защото за някои от растенията в двора содата е нездравословна.

Содата за самун се оправя и с плевелите сред плочките по пътеките или площадката за отмора. За задачата залейте фугите с съсредоточен разтвор на сода. Трева от такова напояване изгаря единствено за няколко дни.
Инфо: bgfermer

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР