Прави впечатление колко често в един или друг дом, свързан

...
Прави впечатление колко често в един или друг дом, свързан
Коментари Харесай

Колко е трудно да си купиш незаконно оръжие у нас

Прави усещане какъв брой постоянно в един или различен дом, обвързван с някакво закононарушение, се открива нелегално оръжие или самото закононарушение е осъществено с такова. Трудно ли е в България да се купи оръжие без нужните разрешителни?

Само за предходната година в Пазарджик са конфискувани над 280 броя късо оръжие и над 500 броя огнестрелно. Във всичките тези случаи става дума за изтекли и неподновени разрешителни. Оказва се, че системата за надзор върху оръжията работи главно в по този начин наречената легална скица. Извън този обхват е търговията на черно. Такава има, макар че никой не приказва намерено с обстоятелства.

Общинският консултант Тодор Тодоров, ловджия с 10-годишен стаж, твърди, че светът е огромен и опция дебне отвред:

" Най-лесният метод е посредством някогашни служащи във въоръжените магазини в Казанлък, Карлово, Сопот, където се вършат тези оръжия и още на времето много огромна част муниции са изнесени нелегално отвън заводите. Могат и да се вършат в противозаконни работилници от чиновници, които към този момент са научили ".

Хора от бизнеса, обвързван с незаконна търговия на оръжия, има на всички места, тъй като има търсене. На едни им би трябвало за защита, на други за самочувствие, на трети за препродажба, на четвърти за точна цел.

Заместник-директорът на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност “ към Министерство на вътрешните работи старши комисар Стоян Темелакиев:

Оръжието или е " обезопасено “, тъй че след оптималната намеса от експерт, то става още веднъж годно да създаде изстрел и да порази цел. Съответно то се предлага на незаконния пазар, като в главните случаи става въпрос за експорт по обясними аргументи – за по-добра цена, по-добра облага. Не всеки газов револвер може да бъде преработен, само че не са малко тези, които от газови могат да станат бойни.

Не всеки, който желае и желае, може да придобие законно оръжие. Това съобщи в изявление за предаването " Хоризонт за вас " Ботьо Ботев, някогашен шеф на Отдел " Убийства “ към Министерство на вътрешните работи:

" Преди години, когато се развиваха процесите на основаване на проведената престъпност в България, по другите канали на заводите " Арсенал “ имаше проводници, посредством които незаконният свят се доставяше с оръжие, което му беше належащо за осъществяване на закононарушения. Имаше интервали, в които всяка трета къща в другите села към заводите беше като дребна работилница за произвеждане или сглобяване на разнообразни елементи за револвери, автомати и по този начин нататък. Това към този момент е в историята, само че тази процедура вероятно към момента съществува. Доста оръжия се вкарваха и през границата посредством разнообразни канали. Със законно оръжие нормално се правят самоубийства и битови произшествия, а когато се приготвя едно поръчково осъществяване, нормално се употребява добито по другите канали оръжие ".

От звуковия файл можете да чуете задачите репортажи на Невена Петрова и Ася Пенчева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР