Прави впечатление че мотивите на вносителите са пет реда, без

...
Прави впечатление че мотивите на вносителите са пет реда, без
Коментари Харесай

Депутатът Борис Вангелов обясни защо е недопустимо да получат бг гражданство изселниците в Турция

" Прави усещане че претекстовете на вносителите са пет реда, без да е оказано за кого е законопроекта. Очевидно има какво да крият. Накрая Хамид призна, че става въпрос за стотици хиляди ". Така разяснява Борис Вангелов от парламентарната група на Обединени патриоти. Повод за това е законът на Движение за права и свободи, който по-рано през днешния ден беше отритнат.

" Ясно е на всички, че става дума за изселниците от България в Турция. Хамид ме укори, че не чета законопроекта им ", изясни той като добави, че законопроектът се състои от тъкмо две фрази.

" Първо - те настояват, че в нашето законодателство има дискриминация, само че не разясняват кой е дискриминиран, а е ясно, че те имат проблем с това, че лица от български генезис взимат поданство по омекотен ред. Редица страни имат такава политика- да дават поданство на своите етнически и исторически общности, останали отвън рамките на съответните страни. Такава политика имат Германия, Израел, Унгария, Гърция и други ", сподели още той пред медията ни и посочи, че съгласно спогодбите подписани сред България и Турция изселниците губят българското си поданство и в в този момент настоящото законодателство има правила, които попречват те още веднъж да си го възстановят. " Такава норма е член 27, параграф 4 от ЗБГ където ясно се споделя, че поданството може да бъде възобновено, в случай че основанието въз основа, на което си изгубил поданството си е изгубило своето значение или е отпаднало ", конкретизира Вангелов.

Депутатът уточни и основанията: " Спогодбите сред България и Турция и указите на държавния съвет на Народна република България. Те нито са анулирани, не са денонсирани и има господство по отношение на вътрешното ни законодателство, а Движение за права и свободи се пробва от години през режима на натурализация и възобновяване да прекара тези изселници и техните потомци, които възлизат сред 1 и 2 милиона - да станат правоимащи и да получават българско поданство, което е изцяло неприемливо и нелегално. " Вангелов уточни още, че България към този момент има спогдба с Гърция, която гласи същото.

" Непустимо е милиони турски жители, с турско схващане и генезис в нарушаване с нашите закони и интернационалните контракти, да получават българско поданство. Това е в прорез с конституцията и интернационалните контракти ", заключи той.

Никол ИВАНОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР