Правенето на бюджет не е лесна и бърза работа. Нормално

...
Правенето на бюджет не е лесна и бърза работа. Нормално
Коментари Харесай

Милен Велчев: Няма да е лесно дефицитът в новия бюджет да се свали на 3%, но не е и невъзможно

Правенето на бюджет не е лесна и бърза работа. Нормално е да трябват 5-6 седмици, а и ръководещите би трябвало да се съобразят с мнението на всеки един министър и неговите визии за бранша, за който дава отговор. Най-вероятно ще бъде признато удължение на настоящия бюджет за известно време, до момента в който финансовият министър внесе новия бюджет.

Това сподели в предаването " Денят онлайн " по NOVA NEWS някогашният финансов министър Милен Велчев, който разяснява тематиката за бюджета за 2023 година.

" Няма да е елементарно да се понижи недостига от 6% на 3%. Все отново ръководещите имат задоволително принадлежности, с цел да се оправят с тази задача. Тя няма да е лесна, само че е безусловно нужна, с цел да можем да влезем в еврозоната. Може да се прегледа данъчната политика. Съгласен съм, че директните налози не би трябвало да се пипат, само че косвените няма проблем. Ще дам образец с Данък добавена стойност. Там бяха натворени доста нелепости и е последна време да се поправят. Данък добавена стойност беше свален поради пандемията. Някой спомня ли се в този момент за пандемията? Както хлябът не е поевтиня с намаляването на Данък добавена стойност, по този начин и няма да нарастне с връщането на ставките от преди пандемията. Пазарът си е пазар и работи по своите правила ", категоричн бе Велчев.  
" Може да се намерения и за няколко месечно отсрочване на нарастването на пенсиите. Те бяха увеличени в нарушаване на Швейцарското предписание, а и тази година инфлацията понижава. За всички пенсионери ще е по-добре да не получат по един лев от горната страна в идващите месеци, само че да влезем в еврозоната. Няма да има нарастване на цените, в случай че приемем еврото. Може да има някакво краткотрайно повишаване за разнообразни артикули, само че пазарът ще контролира цените и това вероятно повишаване ще е кратковременно. Има задоволително механизми, с цел да се управлява едно такова нерегламентирано повишаване ", разкри Милен Велчев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР