Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени,

...
Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени,
Коментари Харесай

Заев: Всеки в Северна Македония може да се определи като българин

Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени, в това число на жителите, които се дефинират като българи, съобщи министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос, представен от осведомителния уебсайт " Сакам да кажам ", съобщи Българска телеграфна агенция.

" Въпреки че в конституцията нямаме етническа принадлежност българи, при преброяването всеки може да се дефинира, защото въпросът гласи " към коя етническа общественост принадлежите ". Ние сме мултиетническа общественост, зачитаме правата на всички общности в страната, даже на най-малките ", уточни Заев.

" Изпращам мощно обръщение до прилежаща България да бъдем деликатни, тъй като постоянно сме съумявали да даваме отговор на всяка тяхна угриженост. Да не се поддаваме на каквито и да са провокации. Ние сме страна членка на НАТО, не би трябвало да ни се пращат разследващи служби. Правата на жителите са свещени. Надявам се, че това е било осведомителна среща, тъй като е неприемлива интервенция на една страна в друга страна, това е планувано и в Договора за добросъседство ", сподели още Заев.

На разположение сме да отговорим на всички въпроси, сподели още Зоран Заев, откакто президентът Румен Радев свика среща на шефовете на службите за сигурност за отбрана правата на жителите от диаспората, написа " Сакам да кажам ". Срещата се състоя заради зачестилите случаи на нарушение на правата на македонски жители единствено заради това, че се самоопределят като етнически българи, заяви кабинетът на Радев.

Заев сподели също, че се водят диалози за смяна на името на ръководещия СДСМ - Социалдемократически съюз на Македония, в сходство с Преспанския контракт с Гърция, оповестяват още македонските уеб сайтове. Това ще стане на идните конгреси на партията. Една от концепциите е за името Социалдемократи от Северна Македония. " Има и други хрумвания, започнахме дебатите намерено и транспарантно, тъй като призоваваме всички да постъпват в сходство с конституцията и законите и ние, несъмнено, би трябвало да бъдем образец за това ", сподели Заев, който е и водач на СДСМ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР