Правата на човека са присъщи за всички хора още от

...
Правата на човека са присъщи за всички хора още от
Коментари Харесай

Концепцията за равни права приемана само на пръв прочит |

Правата на индивида са присъщи за всички хора още от раждането им. В основата им са концепцията за човешкото тъждество и достолепие. Те съществуват още от древността в доста култури и под друга форма, само че постоянно в интерес на човешките потребности и устрема към правдивост. И до през днешния ден те провокират голям брой разногласия, само че и по доста тематики е реализирано единодушие.

Въпреки това дискриминирането сред разнообразни нации, религии и малцинства си остава един от проблемите на всички нас по целия свят. Това демонстрира и националното изследване, извършено от Центъра за проучване на демокрацията в границите на информационната акция „ “, имаща за цел да развие сериозното мислене у младежите и посредством положителни образци да ги подкани към демонстрация на приемливост и ограничение на хейта онлайн.

Изследването е осъществено в средата на 2019 година в България, а респондентите са младежи на възраст сред 14 и 19 година от цялата страна. По тематиката за религиозната устременост много висок % от младежите - 62% декларират, че в България не би трябвало да се строят повече джамии, а 42% считат, че ислямът съставлява сериозна опасност за българското общество. 64% от интервюираните мислят, че “истинският българин ” е православен християнин.

Тези резултати ясно демонстрират някои заложени предубеждения още по време на образуването на мнение и израстването на младото потомство. Интересно е, че сред 60-65% от интервюираните са съгласни с по-общи изказвания, отнасящи се до равните права на всички хора или малцинства. Но пък утвърждението е много по-ниско - 19-30%, когато става дума за по-конкретни позитивни изказвания по отношение на да вземем за пример мигрантите като участници в културното разнообразие или исляма като мирна вяра, с което 46%-58% не са съгласни.

Тези данни ясно демонстрират по какъв начин, въпреки че равни права за всички е необятно призната идея, що се отнася до правата и приемането на съответни малцинствени групи, отношението бързо минава в отрицателно.

Кампанията „ Намери различен метод “ към този момент популяризира няколко видеа и автентично наличие, а напълно скоро следва и излизането на ново анимирано видео.

Повече информация за акцията може да откриете в уеб страницата и профилите ѝ в обществените медии, както и в платформите за видео шерване:

За акцията:

„ “ е създадена в поддръжка на политиките на Европейската комисия, които имат за цел да подсигуряват икономическия, културния и обществения напредък на страните от Европейския съюз и могат да се развиват в постоянна, законна и сигурна среда, както и за построяването на отворена и по-безопасна Европа.

Кампанията се извършва от информационна организация в партньорство с и.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР