Правата на бременните жени и майките, включително и уредените в

...
Правата на бременните жени и майките, включително и уредените в
Коментари Харесай

КСНБ: Правата на майките са защитени от Конституцията

Правата на бременните дами и майките, в това число и уредените в Кодекса на труда, са свързани с Конституцията, която прогласява един значителен принцип - " дамата майка се употребява от особената протекция на страната ". Това е позицията на синдикатите от КНСБ във връзка предлаганите промени в Кодекса на труда.
Те бяха поискани по-рано през седмицата от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и гласят отпускът за развъждане на дете до двегодишна възраст да не се признава за трудов стаж, който дава право на заплатен годишен отпуск.
Позицията на КНСБ е, че " зад конституционните права на майките стои демографска политика на страната, а не нормална и нужна регулация на трудови връзки. Затова сходни претенции би трябвало да бъдат оставени без последици ", се споделя в мнението на КНСБ.
Предложението на работодателите е обвързвано и се основава на Решение на Съда на Европейски Съюз по преюдициално питане от страна на румънски магистрат по съответно дело в областен съд в Румъния. От друга страна, аргументът на синдикатите е, че няма индикации за сходство или противоречие на трудов стаж с Директивата на Европейски Съюз.
Те напомнят, че " такова и други сходни оферти са правени обратно във времето от други работодателски организации, тъй че нито всъщност, нито по причини има нещо ново ". Друг техен мотив против предлагането е, че предлагащата организация не е нито представителна, нито работодателска. КНСБ смята, че Решение на съда на Европейски Съюз не е съображение за България да бъдат правени желаните промени.
Позицията гласи, че трудовият стаж като категория има доста по-дълбоки измерения от разбирането за фактически полагане на труд. " В чл.352 от Кодекса на труда има уредени редица хипотези, според които съответно избрани интервали от време се признават за трудов стаж, без служащият или служителят да е работил действително ", написа още в текста и се добавя, че " става дума за една надалеч по-сложна и многолика структура, от която се извеждат редица права, а освен правото на отпуск. В своята дълбочина (съзнателно или не) предлагането на АОРБ е ориентирано против фундаменталното и основно значение на категорията " трудов стаж ", без обаче това да е упоменато ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР