Правата на българите в Република Северна Македония са огромен приоритет.

...
Правата на българите в Република Северна Македония са огромен приоритет.
Коментари Харесай

Петков: В Скопие се убедиха, че политическото говорене се замени с реални действия

Правата на българите в Република Северна Македония са голям приоритет. Това съобщи министър председателят Кирил Петков по време на днешното си чуване в Народното събрание, където даде информация на депутатите за резултатите от взаимните визити на политически делегации от двете страни.

" Българският интерес ще бъде предпазен. Българите в Република Северна Македония ще имат равни права ", увери Петков.

Той даде за образец декларираното политическо желание от страна на премиера Димитър Ковачевски хората с българско съзнание да бъдат вписани в Конституцията, без да се ангажира със периоди. 

" Най-доброто за България е да имаме добросъседство, да имаме отворени граници, правата на българите да са предпазени. Следващите 10 години ние би трябвало да работим с Република Северна Македония и този мониторингов механизъм против дискриминирането и потъпкването на човешките права да бъде действително употребен ", сподели още българският министър председател. 

След диалозите на най-високо равнище в Брюксел министър председателят Кирил Петков осведоми, че там са обнадеждени от първите сигнали, които дават България и Северна Македония. " Получаваме поддръжка, не защото те изискват нещо от нас, а тъй като се обнадеждиха, че политическото говорене се е заменило с действителни дейности. Димитър Ковачевски е от една седмица министър председател и от тези осем дни четири прекара с българското държавно управление. Това демонстрира предпочитание, че желае да се свърши работа ", посочи той. 

За две седмици България и Република Северна Македония реализираха сериозен прогрес, а срещите сред двамата министър председатели са извънредно сполучливи, регистрира още пред депутатите министър-председателят. 

" Подписахме три меморандума, които бяха в доста основни за нас браншове – земеделие, дребни и междинни предприятия и тъкмо този Коридор 8 – железницата да стартира една сериозна работа по него, тъй като в действителност към този момент Коридор 8 изпадна от листите на европейските планове и в случай че желаеме да го вкараме назад, това ще се случи със взаимна работа ", посочи министър председателят. 

„ Тази нова сила на градивен разговор би трябвало да донесе доста по-добри резултати от това, което имахме до този миг. Така, че за две седмици да приказваме за четири плюс едно вместо 5 с 1, министър председателят на РСМ да показа, че е подготвен да вкара българите в тяхната конституция, без да бъде безапелационен с времето, само че го заявява пред медиите. Да имаме три меморандума подписани и да имаме календар, където тези групи да се срещат всяка седмица, аз мисля, че това е добре свършена работа за последните две седмици. Конструктивният разговор сред двете страни ще продължи. Организирахме календар за срещи на всеки седем дни. Радвам се, че даже в историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в идващите месеци ", уточни Петков. 

Екатерина Захариева посъветва премиера Петков да понижи малко ентусиазма и попита дали се възнамеряват общи събития сред България и Северна Македония. Петков отговори позитивно - ще има общи събития и първото от тях ще е за годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари.

Според Петков управниците на Северна Македония са се убедили, че политическото говорене е сменено с действителни дейности. " Аз подчертавам на стопанската система като дълготраен поръчител за добросъседство ", съобщи Петков. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР