Пръв Левски прозря простата истина, че, ако искаме да бъдем

...
Пръв Левски прозря простата истина, че, ако искаме да бъдем
Коментари Харесай

Ректорът на СУ: Пръв Левски прозря простата истина, че сами трябва да решаваме проблемите си, ако искаме да бъдем уважавани

" Пръв Левски прозря простата истина, че, в случай че желаеме да бъдем уважавани, сами би трябвало да решаваме проблемите си. Сами би трябвало да подредим личния си двор, където без разлика на етнос и религия можем да живеем всички дружно ", това сподели ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Георги Вълчев по време на възпоменателната гала пред паметника на Васил Левски в София във връзка 151-годишнината от обесването на Апостола на свободата, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Единствен той (Васил Левски ) самоуверено и намерено съобщи на тогавашния ни политически хайлайф, че освобождението е дело допустимо единствено за свободните духом хора и стартира да работи непосредствено с тях, говорейки разбираемо на техния всекидневен език ", съобщи още проф. Вълчев.

„ Преди 151 години беше прекършен един млад живот. На черното бесило в покрайнините на София тогава увисна карловецът Васил Иванов Кунчев. Посрещна гибелта си самотно, като че ли зарязан от своите съидейници и сподвижници. За да се трансформира последователно през миналите години в пример за публичен и политически деятел, приключен народен блян, с който генерации българи към този момент съпоставят своите политици “, добави ректорът.

" По думите му с държанието и гибелта си Левски направи допустимо цялостен един народ да заживее с упованието за близкото допиране до най-великото човешко завладяване – концепцията за свободата. Левски се трансформира в обединителната фигура за цялата революционна емиграция, която с помощта на него осъзна, че българското бъдеще не би трябвало да се дефинира от кабинетите на една или друга велика мощ, а случайностите на огромната политика не би трябвало да чертаят ориста ни ", сподели ректорът на СУ.

" С делото, живота и саможертвата си Васил Левски се трансформира в най-яркото доказателство, че в хода на човешката история няма задни порти и в случай че желаеме като народ да оставим неизлечима диря в нея, би трябвало да минем през парадния ѝ вход пък било то с цената на доста свидни жертви ", съобщи проф. Вълчев.

Той уточни, че в дни като днешния е редно да си зададем въпроси, дали сме съумели като общество да сбъднем фантазиите на Левски. „ Продължаваме ли да мечтаем за всемирен дела и идеали, или ги подменихме с копнежи по последните модели смарт телефони и маркови маратонки, по първокласни парцели и офшорни банкови сметки “, сподели още ректорът на СУ.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР