Пратеникът за мир на папата в Украйна се отправя към Китай на мисия, за да помогне за връщането на украински деца, отведени в Русия

...
Пратеникът на папата за мир в Украйна, кардинал Матео Зупи,
Коментари Харесай

Пратеникът на папата за мир в Украйна, кардинал Матео Зупи, се отправя към Китай на четвърти етап от мисия за връщане на украински деца, отведени в Русия

От Асошиейтед прес 12 септември 2023 г., 12:03 ч. Украинският мирен пратеник, кардинал Матео Зупи, се насочва към Китай в четвъртия етап от мисия, която вече го е довела до Киев, Москва и Вашингтон, каза Ватикана във вторник.

Основната цел на дипломацията на совалката е да помогне за връщането на украински деца, отведени в Русия след инвазията.

Зупи, придружен от служител от държавния секретариат на Ватикана, ще бъде в Пекин от сряда до петък. Ватиканът описа посещението като „по-нататъшна стъпка в желаната от папата мисия за подкрепа на хуманитарни инициативи и търсене на пътища, които могат да доведат до справедлив мир.“

Франсис избра Зупи, ветеран от мирната дипломация на Католическата църква, през май като свой пратеник, целящ да „открие пътища на мира“. С течение на времето мисията на Zuppi се съсредоточи върху хуманитарния фронт и по-специално в опитите за създаване на механизъм за подпомагане на украински деца, които бяха преместени в Русия след инвазията, която започна през февруари 2022 г.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест в края на март на руския министър за правата на детето Мария Лвова-Белова и руския президент Владимир Путин, като ги обвини в отвличане на деца от Украйна. Руските официални лица отрекоха всякакви принудителни осиновявания, като казаха, че някои украински деца са в приемни семейства.

Не са излезли подробности за работата на Зупи, въпреки че Франциск каза, че си представя, че Ватикана може играе роля, както при някои размени на затворници. Зупи се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, Лвова-Белова и други висши съветници на Путин и президента Джо Байдън.

„Надеждата е да прокараме и изтъкаме трудното мрежа на мира“, каза Зупи пред телевизионния оператор на Италианската епископска конференция, която оглавява, преди да си тръгне.

Наскоро Франциск направи силна публична увертюра към Китай, докато посещаваше съседна Монголия, като отново изрази уважението си към китайския народ и се надява за конструктивен диалог по църковните въпроси с Пекин. Той също така спечели похвали от Русия за неотдавнашни коментари, възхваляващи „Великата майка Русия“ – коментари, които разгневиха Украйна и нейните гръкокатолически епископи.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР