Пратеникът на Китай в ООН призова всички страни да проявяват

...
Пратеникът на Китай в ООН призова всички страни да проявяват
Коментари Харесай

Сложният баланс на Китай или как се върви по тънко въже към Путин

Пратеникът на Китай в Организация на обединените нации прикани " всички страни " да демонстрират въздържаност и да заобикалят " подхранването на напрежението " в Украйна, само че не осъди Кремъл за признаването на така наречен Донецка национална република и Луганска национална република.

Пекин се намира в комплицирана позиция. Докато рецесията в Украйна се задълбочава, Китай се пробва да балансира сред укрепването на връзките с Москва и следваната от него външна политика на твърда отбрана на държавния суверенитет, разяснява СиЕнЕн.

" Ситуацията в Украйна е резултат от доста сложни фактори. Всички наранени страни би трябвало да демонстрират въздържаност и да заобикалят всевъзможни дейности, които могат да подхранват напрежение. Ние приветстваме и насърчаваме всяко изпитание за дипломатическо решение ", сподели Джанг Джун, дипломат на Китай в Организация на обединените нации.

" Ние имаме вяра, че всички страни би трябвало да вземат решение интернационалните разногласия по мирни средства в сходство с задачите и правилата на Хартата на Организация на обединените нации “, сподели Джанг.

На фона на напън и осъждането от страна на Запада Русия се стреми да се сближи с Китай и Путин посети Китай за началото на Олимпийските игри. Той се срещна с китайския водач Си Дзинпин и двете страни разгласиха общо изказване, че няма граници в двустранните връзки и " неразрешени " области за съдействие.

Проявата на взаимност не остана незабелязана на Запад.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се базира на неотдавнашното взаимно изказване на Си и Путин, допускайки по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен Пекин и Москва се стремят да заменят върховенството на закона с върховенството на най-силния.

Китай твърди, че ползите му са за разговор и спокойно разрешаване, само че специалисти споделят, че Пекин би бил внимателен да не бъде обсъждан като отговорен и в този момент ще се опита да върви по фино въже.

" Те не желаят да се намесват и не желаят да вършат доста мощно изказване, по този начин нито Съединени американски щати ще се ядосат, нито Русия “, сподели Алфред Ву, асоцииран професор в Националния университет на Сингапур.

Той добави, че Пекин би желал да избегне западните наказания към Москва и " ще внимава да няма имиджа, че намерено поддържа Русия “.

По-рано Китай прикани страните в украинската рецесия да се върнат към споразуменията от Минск, базирайки се на споразуменията, реализирани през 2014 и 2015 годинаотбелязва СиЕнЕн.

Китайският външен министър Ван И сподели по време на Мюнхенската конференция по сигурността, че " суверенитетът, независимостта и териториалната целокупност на всички страни би трябвало да бъдат уважавани и предпазени ".

Това слага Пекин в неуместна позиция поради последните развития, разяснява Дейвид Сакс от Съвета по външни връзки в Ню Йорк.

" До последния миг Китай наблягаше върху нуждата да се върнат към съглашението от Минск, а Путин обществено го раздра и всъщност пренебрегва предлагането на Китай за справяне с рецесията “, сподели той.

По думите му евентуално има плевел спор в Пекин за дълготрайната цена на присъединението към Русия.

" Прегръдката на Китай с Русия ще докара до по-нататъшно отбиване от Съединените щати и Европа, което той желае да избегне “.

Въпреки че не са военни съдружници, Китай и Русия показват все по-обединен фронт против това, което те считат за интервенция на Запада във вътрешните им работи, отблъсквайки водените от Съединени американски щати наказания и постоянно гласувайки като блок в Организация на обединените нации.

Това бе очебийно в взаимното изказване от 4 февруари, в което не се загатва Украйна, само че се вижда, че Китай поддържа главното искане на Русия към Запада – да спре разширението на НАТО.

Ю Бин, професор по политически науки във Витенбергския университет (Охайо) показва, че Китай споделя загрижеността си към възходящата роля на НАТО в Индо-Тихоокеанския район.

В понеделник вечерта американският държавен секретар Антъни Блинкен беседва с китайския си сътрудник Ван И.

" Блинкен акцентира нуждата от опазване на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна “, се показва в къса информация от Държавния департамент.

Според информация от китайското външно министерство, Ван И е изразил " угриженост " за обстановката в Украйна.

" Целите и правилата на Устава на Организация на обединените нации би трябвало да бъдат спазвани “, споделил Ван И.

По думите му сегашната обстановка в Украйна е " тясно обвързвана със забавянето “ на използването на съглашението от Минск.

Съединените щати на съвещанието на Съвета за сигурност в понеделник също приканиха страните да изберат страна, като посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд сподели, че всяка държава-членка на Организация на обединените нации има дял в тази назряваща рецесия.

" Това е миг за групови дейности. Има прекомерно огромен риск за всеки, с цел да не се вземе решение “, сподели тя.

.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР