Пръстите на мъжете и жените в праисторическите времена може да

...
Пръстите на мъжете и жените в праисторическите времена може да
Коментари Харесай

Защо на много от пещерните рисунки липсва по някой пръст на ръцете? А ако това не е случайност?

Пръстите на мъжете и дамите в праисторическите времена може да са били съзнателно отрязвани по време на религиозни ритуали. Това се показва в ново пояснение на палеолитното пещерно изкуство, написа " Гардиън ".

В отчет, показан на скорошна среща на Европейското общество за човешка еволюция, откривателите се базират на рисунки на 25 000 години от пещери във Франция и Испания, които изобразяват силуети на ръце. На повече от 200 от тези отпечатъци на ръцете липсва най-малко една част от пръст. В някои случаи липсва единствено една фаланга, в други дори няколко пръста ги няма. В предишното тази липса се приписваше на артистична независимост на създателите на пещерните рисунки или на действителни медицински проблеми на античните хора, в това число измръзване.
 Пещерата Коскер. Източник Министерство на културата на Франция/Luc Vanrell
Но в този момент учени, ръководени от археолога проф. Марк Колард от университета " Саймън Фрейзър " във Ванкувър, стигат до извода, че истината може да е доста по-ужасна.

„ Има безапелационни доказателства, че пръстите на тези хора може да са били съзнателно ампутирани по време на ритуали, предопределени да привлекат помощ или да омилостивят свръхестествени сили “, споделя Колард. „ Много общества предизвикват отрязването на пръстите, правили са го през цялата история “, прибавя той.

Тези картини се разделят на два типа: щампи и шаблони. При първия човек слага ръката си в багрило, след което я притиска към стената, създавайки отпечатък от ръка. Шаблоните са основани посредством слагане на ръка върху стена и по-късно нанасяне на цвят върху нея, с цел да се сътвори контур. И в двата случая ръце с изчезнали пръсти са открити измежду стенописите на четири съществени места - пещерите Малтравиезо и Фуенте дел Трухо в Испания и пещерите Гарга и Коскер във Франция. Пещерите Коскер, покрай Марсилия, са последни открити, през 1985 година от водолаза Анри Коскер.

Екипът търси доказателства за ампутация на пръсти в други общества и открива повече от 100 случая, в които това е било практикувано.

„ Тази процедура явно е откривана независимо на разнообразни места “, смятат изследователите. Освен това откритите образци за отрязани за риатулани цели пръсти не се лимитират до места в Европа, само че и до четири локации в Африка, три в Австралия, девет в Северна Америка, пет в Южна Азия и едно в Югоизточна Азия, т. е. се практикува на всички места.

Сред първобитни общества, съхранени и през днешния ден, тя също се практикува. Колард дава за пример народа Дани от планините на Нова Гвинея.

„ На дамите там от време на време се отрязват един или повече пръсти след гибелта на близки, в това число синове или дъщери. Вярваме, че европейците са правили същото нещо в палеолитните времена, макар че системите от вярвания може да са били разнообразни. Това е процедура, която не е безусловно рутинна, само че съгласно нас се е случвала в разнообразни интервали от историята “, изяснява той.

Колард и сътрудниците му за първи път публикуваха преди няколко години тезата си за ампутация на пръсти, само че бяха подложени на критика от други учени, които твърдяха, че ампутацията на пръсти би била пагубна за хората, на които се прави. Мъжете и дамите без изцяло функциониращи ръце не биха могли да се оправят с тежките условия в праисторическите времена. Оттогава ученият и екипът му са траяли да събират данни в поддръжка на тезата си. В отчет, показан на конференцията на Европейското общество, те споделиха, че последните им проучвания дават още по-убедителни доказателства, че премахването на пръсти или елементи от пръсти за помиряване на свръхсили обяснява изображенията на ръце в пещерите във Франция и Испания. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР