Пръстените на Сатурн продължават да бъдат една от най-големите му

...
Пръстените на Сатурн продължават да бъдат една от най-големите му
Коментари Харесай

Нова мистерия около пръстените на Сатурн

Пръстените на Сатурн не престават да бъдат една от най-големите му загадки, приковали интереса на учените. Засега малко неща знаем сигурно. Едно от тях е, че пръстените на Сатурн тежат към 15 милиона трилиона кг и са направени съвсем напълно от лед. Около 95% са чиста вода, а останалата част - канара и метали. Но щом стане дума за процеса по образуването на пръстените, за откривателите главоблъсканицата продължава.
 Телескопът
Как е изглеждала вселената преди милиарди години

Първата фотография на телескопа " Джеймс Уеб "

За да си отговорят те най-малко на една част от въпросите, от NASA взеха решение да основат задачата " Касини ", която обикаляше към Сатурн сред 2004 и 2017 година За цялото това време бяха събрани данни за вътрешния състав на Сатурн, за динамичността на 83-те луни на планетата, и още.

Изследване, основано на данни от последния стадий от задачата на NASA " Касини ", допуска, че Сатурн може да е бил без пръстени през съвсем цялото си 4.5 милиардно годишно битие. Преди към 160 милиона години обаче луна се е озовала до такава непосредственост до Сатурн, че е била раздрана, обрисувайки личната си орбита в диря от разрушени ледени фрагменти. Луната учените нарекли Хризалис.
 Снимка 588123

Те в този момент настояват, че в резултат точно на това събитие са зародили фамозните пръстени на Сатурн. И още по-точно - догатката им е, че пръстените са образувани тъкмо от части от разрушената луна. Една смела, само че правдоподобна догадка, както настояват самите откриватели.

Още повече, че откритията, направени по време на задачата " Касини ", са забележителни заради капацитета им да дадат отговори на значително от въпросите за Сатурн.
 Юпитер, Джеймс Уеб, NASA и новите фотоси на телескопа
Юпитер както не сме го виждали до момента

Нови фотоси на телескопа Джеймс Уеб

Разрушението на луната Хризалис е евентуално пояснение за появяването на пръстените на Сатурн, тъй като има сходство с измерванията на химичните свойства на пръстените, като съгласно данните те са на към 100 милиона години, написа Guardian.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР