Пръстените на Сатурн изглежда ще изчезнат от погледа през 2025

...
Пръстените на Сатурн изглежда ще изчезнат от погледа през 2025
Коментари Харесай

Пръстените на Сатурн ще изчезнат от погледа през март 2025 г., казва НАСА

Пръстените на Сатурн наподобява ще изчезнат от погледа през 2025 година, феномен, породен от въртенето на планетата към оста. Сатурн в действителност няма да изгуби пръстените си през 2025 година, само че те ще се очертаят, което значи, че всъщност ще бъдат невидими за земляните, удостовери НАСА пред CBS News.

Пръстените ще бъдат единствено леко забележими в месеци преди и откакто се изпреварват, сподели Ейми Саймън, старши академик в Центъра за галактически полети Годард на НАСА, в изказване за CBS News. Тези, които желаят да видят по какъв начин наподобява Сатурн на разнообразни дати, могат да употребяват възела PDS пръстени, сподели тя.

Тъй като планетата се върти по ос, наклонена на 26,7 градуса, изгледът на нейните пръстени от Земята се трансформира с време, сподели Вахе Перомиан, професор по физика и астрономия в Университета на Южна Калифорния, пред CBS News по имейл.

учените са изследвали пръстените и задачата на НАСА Касини-Хюйгенс откри, че пръстените евентуално са се образували преди към 100 милиона години – което е относително ново за космоса, сподели Перомиан.

Дори дребните телескопи могат да дадат на звездобройците аспект към пръстените на Сатурн, когато не са на ръба, сподели той. „ Студентите в моя клас по астрономия в USC следиха Сатурн през телескоп единствено предходната седмица и пръстените бяха ясно забележими. “

След като минаха през 2025 година, пръстените ще бъдат забележими няколко месеца по-късно.

Сатурн, газов колос, който е на 4 милиарда години, не е единствената планета с пръстени – само че има най-зрелищните и комплицирани, съгласно НАСА.

През 2018 година НАСА съобщи, че нейните задачи Вояджър 1 и 2 са удостоверили преди десетилетия, че Сатурн губи пръстените си. „ Пръстените се притеглят към Сатурн от гравитацията като прашен дъжд от ледени частици под въздействието на магнитното поле на Сатурн “, сподели НАСА.

Така нареченият „ пръстен дъжд “ създава задоволително вода, с цел да изпълни плувен басейн с олимпийски размери на всеки половин час и може да докара до изгубването на пръстените на Сатурн след 300 милиона години, сподели Джеймс О'Донохю от Центърът за галактически полети Годард на НАСА. Космическият транспортен съд " Касини " също откри, че материалът на пръстена пада в екватора на планетата, което може да докара до изгубване на пръстените още по-бързо - след 100 милиона години.

Един ден на Сатурн – времето, належащо за осъществяване на едно завъртане – продължава единствено 10,7 часа, само че лишава към 29,4 земни години, с цел да приключи обиколката си към слънцето. Подобно на Земята, Сатурн изпитва сезони – това се дължи на въртенето им към ос.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР