Практиката ремонт на ремонта, която се наложи в София през

...
Практиката ремонт на ремонта, която се наложи в София през
Коментари Харесай

Изгубени в проектите: Общини ремонтират улици, които предстои да се разкопаят

Практиката " ремонт на ремонта ", която се наложи в София през последните години е напът да се осъществя и в други градове. Но не толкоз поради некачествено осъществяване, а поради неналичието на съгласуваност сред институциите. И в тази ситуация е изцяло допустимо улици, които се преасфалтират в този момент да бъдат разкопани след няколко месеца за промяна на водопроводи. Абсурдна обстановка, от която наподобява няма да има изплъзване.

Откъде обаче идва казусът? След като през последната година и половина промяната на служебни и постоянни държавни управления до огромна степена блокира ивнестициите в инфраструктура, вярата на локалните управляващи бе да получат средства от бюджета през. До този миг обаче общините по този начин и не са получили финансиране. А в случай че скоро няма решение по описите с утвърдени планове ще се появи и заплаха периода за довеждане докрай на обектите, който е декември 2023 година, да се окаже непълен.

Докато чакат решение за финансирането по този фонд обаче някои общини започнаха свои стратегии за планове, заради сериозно неприятното положение на инфраструктурата. И когато получат зелена светлина от Министерство на регионалното развитие може да се наложи да ремонтират към този момент ремонтирани обекти.
Голямото очакване
" Надяваме се въпреки всичко до няколко дни да има към този момент решение и утвърдени планове, с цел да успеем да правим и дейностите по тях ", разяснява за " Капитал " Силвия Георгиева, която е изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините (НСОРБ). Сдружението интензивно взе участие в процеса на оферти и приемане на документи от общинските администрации и осъществяване тези действия.
Реклама
В отговор за " Капитал " от 25 август от Министерство на регионалното развитие пък обявиха, че " следвайки признатия от Министерство на регионалното развитие метод, оформянето на листата с плановете на общини, които ще бъдат препоръчани за финансиране от бюджета на министерството, се планува да се направи до 10 дни ".

Това вероятно ще се случи, откакто оставения единствено за автограф финален лист от постоянния кабинет не получи утвърждение от служебния министър Иван Шишков и той мина към нов асортимент и ново приоритизиране, в който още веднъж взе участие НСОРБ.

" В момента получените документи и данни се проучват. Предстои плановете да бъдат прегледани и оценени в детайли, в частност уличната мрежа (към момента за тези обекти са изискани от общините годни позволения за градеж и информация за стадиите на провежданите процедури за избор на реализатори според ЗОП). Информацията за тях постъпва в Министерство на регионалното развитие поетапно. За част от обектите обаче в Министерство на регионалното развитие не

е постъпвала никаква подробна информация, което удължава в допълнение работата " се показва в отговора на Министерство на регионалното развитие за " Капитал ".
Реклама Надежда всяка оставете
Лутайки се сред наслада от включване в листата и обезсърчение от неговата поредна смяна и неприемане, някои от общините оповестиха, че дълго чаканите поправки и осъществяването на основни обекти ще бъдат осъществени. Единственото, което се случваше обаче беше

За някои обекти, които съумяха да останат до последния утвърден от някогашния районен министър Гроздан Караджов и МФ лист, даже бяха пуснати и публични поръчки. Такъв е образецът за разширението на Голямоконарско шосе в Пловдив, който е на стойност 18,7 млн. лева с Данък добавена стойност. Обществената поръчка за пътя беше оповестена на 10 август, откакто стана ясно, че за него ще има отчасти финансиране от 6 млн. лева от държавния бюджет, а в самата документи е записано, че " към актуалният миг публичната поръчка ще бъде стартирана на съображение чл.114 от ЗОП- без обезпечено финансиране ".

Радостни обявления за дълго чакани ВиК и пътни обекти пуснаха и дребни общини от община " Родопи " в Пловдив, чието създаване е забравено във времето, заради липса на финансиране. Във своята страница във Фейсбук община " Родопи " разгласи, че " Белащица и Марково получават милиони за канализация и водопроводи ", откакто е получила уведомително писмо от Министерство на регионалното развитие, че нейните обекти попадат във финалния лист.

Всичко това обаче е изцяло разбираемо, тъй като казусът с неналичието на финансиране за общините е от най-малко 10 години, през което време те се опитваха някак да поддържат в задоволително положение своите инфраструктурни обекти, само че финансовите им разноски не биха могли да покрият съвсем никаква част от нуждаещите се поправки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР