Практиката и поредица от решения на Европейският съд за правата

...
Практиката и поредица от решения на Европейският съд за правата
Коментари Харесай

Адв. Силвия Петкова: Протестиращите могат да съдят МВР. За ЕСПЧ блокадите са гражданско и човешко право

Практиката и поредност от решения на Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) са безапелационни, че блокирането на кръстовища са позволена форма на митинг и са метод за равнене на правото на мнение и правото на независимост на заседание. Протестиращите са изцяло в правото си да сезират съда за нарушването на техните права от страна на полицията, която отстрани палатките им.
Това бе изрично декларирано от юрист Силвия Петкова в предаването " Студио Хъ " по телевизия 7/8.

Такива решения на Европейски съд по правата на човека са взимани във връзка с Турция да вземем за пример, добави юристът. По думите й нас става въпрос повече за политическа воля.

Над националните законодателства се ползва Хартата за отбрана на правата на индивида. Няма по какъв начин да има интервенция в главните права на индивида без, посредством тази Харта, да се подсигурява спазването им, над вътрешните законодателства. Законът за придвижване по пътищта не може да е съображение да се нарушават съществени човешки права.

Не единствено могат, а би трябвало да носят отговорност служителите на реда, които отстраниха палатките от блокадите. Министерство на вътрешните работи е администрация, а всяка администрация следва да съблюдава открития ред. Съдът следва да бъде сезиран за това. Категорично жителите би трябвало да заведат каузи за нарушение на човешките им и цивилен права.

Смисълът на правото е, когато се ползва и когато жителите си търсят правата. Когато служащ не се яви на работа той бива уволнен или му се постанова наказване. Протестиращите през днешния ден показват като „ работодатели “ недоволството си към народните представители, които не са на работните си места и не си правят работата.

Във всяка една демократична страна, когато има проблем и когато жителите излязат да желаят оставката на властта, тя си я подава.

Добрата вест е, че тези по-образовани хора взеха решение да вземат нещата в свои ръце. Това е едно доста положително начало. И в други европейски страни тъкмо това практикуване на правото на заседание е довело до възстановяване на политическата системи и ръководството на страните.

Блокадите действително, по този начин както са ситуирани, не основават чак толкоз съществени усложнения, каквито основава всеки един от постоянните поправки в столицата.

Съдът по правата на индивида най-много се преценява с това до какъв брой е нарушено правото на другите. Ако погледнем действително към блокадите, те не затрудняват по подобен метод придвижването, че да предизвикват нарушение правата на другите. Не се основават съществени усложнения и при обходните направления, тъй като те не са чак толкоз надалеч и не нарушават до толкоз огромна степен правата на другите жители. Има открита процедура на Европейски съд по правата на човека, в която се преглеждат тези моменти.

Най-тежката форма на митинг е, когато ръководещите не желаят да се съобразят със своя суверен. При всички случи би трябвало да се търси баланс.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР